Quiosc

Diari de Girona

Girona, tercera província d’Espanya amb una taxa més alta d’empreses

A Girona hi ha 817 companyies per cada 10.000 habitants, una proporció que només superen a les Balears (836) i Barcelona (825) Nou de cada deu firmes gironines té menys de cinc treballadors

ACN

Girona manté un elevat esperit emprenedor. Segons dades del Directori Central d’Empreses (DIRCE) de l’INE difoses ahir per Foment del Treball, a les comarques gironines hi havia l’any passat 64.258 empreses. Són 155 menys que l’any anterior, probablement per l’impacte de la pandèmia. De fet, a Girona feia set anys que el teixit empresarial creixia de manera constant.

De fet, creuant les dades d’empreses amb les de població, Girona se situa a la part alta del rànquing espanyol. Les últimes dades mostren que hi ha 817 empreses per cada 10.000 habitants, una proporció que només superen les Balears (836) i Barcelona (825). La mitjana espanyola se situa en 710.

La contrapartida és que es tracta d’empreses de reduïda dimensió. Segons el DIRCE, el 91% de les empreses gironines compta amb una plantilla d’un màxim de cinc treballadors. De fet, més de la meitat del que el directori de l’INE considera empreses són persones físiques o empresaris individuals sense cap empleat a càrrec.

Pel que fa a la distribució per tipus d’activitat, el sector serveis és clarament majoritari a les comarques gironines. El comerç compta amb 12.519 empreses i la resta serveis en té 38.217. A molta distància se situen les empreses dedicades al sector de la construcció (9.809) i la indústria (3.713).

Per comarques, el Gironès és amb diferència, la que té un major teixit empresarial: 16.295 empreses actives. A continuació se situen els territoris situats a la Costa Brava: l’Alt Empordà (12.600 empreses), la Selva (12.376), i el Baix Empordà (11.802).

Foment insta a les fusions

Respecte al tamany de les empreses, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, assegurava ahir que era un dels punts febles del teixit empresarial, no només a Girona sinó al conjunt del país, respecte altres països europeus.

En aquest sentit, instava els empresaris a explorar fusions amb altres empreses. També va destacar la importància de l’empresa familiar per a l’economia catalana.

Compartir l'article

stats