Escalada imparable. L’euríbor a 12 mesos, l’indicador més utilitzat per calcular les hipoteques a Espanya, segueix amb la seva tendència fortament alcista, i tancarà el mes de juny en l’entorn del 0,8%. Es tracta del nivell més elevat en gairebé una dècada. En concret, des de l’agost del 2012.

La tendència ha empès molts clients a passar-se a les hipoteques a tipus fix, que fa mesos que creixen, però que amb l’evolució actual dels tipus, se situa per sobre del 2%.

La mitjana del mes s’ha situat entorn del 0,852% després d’haver marcat fins a 10 dades diàries superiors a l’1%. Aquesta mitjana suposa un augment de 0,56 punts percentuals respecte a l’anotada el mes de maig passat (0,287%) i d’una mica més d’1,3 punts aquest 2022 (al gener, l’euríbor se situava en un -0,477%). Així mateix, si ens fixem en com estava l’indicador fa tan sols un any, el juny del 2021, quan va marcar un -0,484%, l’augment que ha registrat és de fins a un 276,03%, destaca el portal Iahorro.

Com a conseqüència de la pujada, les quotes de les hipoteques variables que hagin de revisar-se amb aquesta dada s’encariran de nou. En el cas d’una hipoteca mitjana de 150.000 euros, a 25 anys i un interès de l’euríbor més l’1%, la quota del préstec s’incrementarà en més de 1.400 euros a l’any. Si la hipoteca és de 300.000 euros amb les mateixes condicions, la quota s’encarirà en més de 2.000 euros a l’any.

L’euríbor cotitza a l’alça des de principis d’any, quan el mercat va començar a descomptar l’inici de canvi en la política monetària dels grans bancs centrals per lluitar contra la inflació. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE) <strong>va anunciar que la primera pujada del preu dels diners serà al juliol</strong> i serà de 0,25 punts. També en va anticipar una altra al setembre, que podria arribar a 0,50 punts.

Al juny, l’euríbor ha pujat amb força, tot i que en les últimes sessions ha canviat de tendència, després que el BCE es mostrés disposat a crear una eina per frenar l’alça de les primes de risc, disparades després de l’anunci que va fer l’organisme el 9 de juny, quan va assegurar que apujarà els tipus d’interès al juliol.