El Parlament Europeu accepta etiquetar com a verdes determinades inversions en energia nuclear i gas. Els partidaris de classificar les dues activitats com a «mediambientalment sostenibles» durant la transició energètica en la taxonomia de la UE, que estableix les condicions per determinar una inversió com a sostenible, van aconseguir ahir imposar la seva visió per 328 vots davant 278 (a més de 33 abstencions) que van avalar objectar contra l’acte delegat proposat per la Comissió Europea, lluny dels 353 en què se situa la majoria absoluta necessària. Si els governs de la Unió Europea avalen el pla, la decisió entrarà en vigor l’1 de gener del 2023.

La Comissió està «convençuda» que les dues energies són necessàries per aconseguir la transició energètica cap a la neutralitat climàtica el 2050 i reduir la dependència dels combustibles fòssils de Rússia, i la seva presidenta, Ursula von der Leyen, va deixar clar ahir, durant una intervenció a l’Eurocambra, que si aquest acte delegat fracassava no hi hauria altres propostes des del seu executiu. Una amenaça que no complirà, ja que l’intent de socialdemòcrates, verds i l’esquerra europea de frenar els seus plans no va tirar endavant, en no convèncer la majoria d’eurodiputats necessària com sí que van fer en la votació prèvia en les comissions de medi ambient i economia.

Tot i que van aconseguir el suport d’algunes delegacions del PPE, els liberals de Renew, així com la meitat dels no inscrits, inclosos Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, el gruix de les dues famílies polítiques, a més de Conservadors i Reformistes Europeus (on s’asseu Vox), la ultradreta d’Identitat i Democràcia i una vintena de socialdemòcrates de l’est d’Europa es van oposar a tombar els plans de l’equip de Von der Leyen en considerar que determinades inversions en centrals de gas i plantes nuclears per generar electricitat són necessàries mentre no es desenvolupin més les energies renovables. «Avui és un dia fosc per al clima i la transició energètica. Estem enviant un senyal desastrós als inversors i a la resta del món que la UE reconeix ara el gas fòssil i l’energia nuclear com a inversions sostenibles. En facilitar el camí per a aquest acte delegat, la UE tindrà condicions poc fiables i ecològiques per a les inversions verdes en el sector energètic», va lamentar el vicepresident de la comissió de medi ambient, l’ecologista Bas Eickhout, que considera que donar l’etiqueta verda a les dues energies permetrà «continuar alimentant la guerra d’agressió russa i els projectes energètics insostenibles». Per a aquest bloc la decisió és «catastròfica» perquè suposa el «blanqueig» de les dues energies i les situa al nivell de les renovables.

«El gas és un combustible fòssil i no és verd. Mai l’he descrit de manera diferent. Sempre he dit que és una energia fòssil, però hi ha països que necessitaran gas en una fase de transició. Té detractors i defensors, la nuclear també, però forma part de la transició», explicava dimarts la comissària de mercat interior, Mairead McGuinness.

La irlandesa també va recordar que la taxonomia és «un instrument voluntari» per «orientar els inversors privats cap a inversions que ens permetran arribar als nostres objectius climàtics» i que els estats membres continuaran tenint-ne el control. «No hi ha cap obligació d’invertir en la política nuclear o el gas, però amb aquest acte delegat aportem claredat sobre els criteris segons els quals es poden fer inversions en gas i energia nuclear complint la taxonomia», va explicar.