«Populista», que «dinamita la propietat privada», genera «inseguretat jurídica» i amb pràctiques que recorden «alguns governs de Sud-amèrica». Així va definir ahir el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, els dos nous impostos anunciats pel Govern central sobre la banca i les energètiques durant el discurs de reelecció al capdavant de la patronal. El líder de la històrica organització empresarial ha revalidat formalment la seva presidència, sense necessitat de votació, mitjançant l’absència de candidatures alternatives. Sánchez Llibre va avalar la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat com a via per estabilitzar la situació política a Catalunya, després que el passat cap de setmana Junts en renegués.

El president de Foment va elevar el to contra el Govern central durant el discurs d’investidura respecte els comunicats crítics després del debat de Política General de la setmana passada. El líder patronal considera que Pedro Sánchez està alimentant un discurs en contra de les empreses, de «poders ocults, senyors del cigar» i «conspiracions mediàtiques» que els situa com «els dolents de la pel·lícula», dibuixant així la dicotomia entre «els poderosos» i la «classe mitjana treballadora».

«Lamentem aquest tipus de mesures intervencionistes, que fan referència a la distribució dels beneficis empresarials, que poden recordar -qüestió que em preocupa molt- missatges i actuacions populistes d’alguns governs sud-americans. Probablement és una conseqüència de la influència i el pes d’un dels dos socis, Unides Podem, en el Govern de l’Estat», va dir Sánchez Llibre. «Com no pot ser d’una altra manera, compartim tot el que s’ha dit», va fer pinya amb ell el president de la CEOE, Antonio Garamendi. «És terrible que per qüestions d’anàlisi electorals es criminalitzi l’empresa», va afegir.

El president de Foment va criticar la manca de diàleg amb els agents socials abans d’anunciar aquests dos nous impostos temporals, que busquen gravar els beneficis obtinguts per les referències principals del sector. I va instar l’executiu a abandonar qualsevol pretensió d’augmentar la fiscalitat de les companyies. Sánchez Llibre va tornar a invocar la necessitat d’establir un pacte de rendes «entre treballadors, empresaris, funcionaris i pensionistes».

El primer punt del programa electoral de Sánchez Llibre per als propers quatre anys és que les empreses que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya a la tardor del 2017 tornin. En això podrà comptar amb el suport del president de la gran patronal espanyola, tal com va destacar Garamendi en el seu parlament.