Diari de Girona

Diari de Girona

Algèria nega que hagi reprès la relació comercial amb Espanya

Les domiciliacions bancàries amb el comerç espanyol estan congelades pel gir sobre el Sàhara Occidental

Algèria ha desautoritzat l’Associació Professional de Bancs i Entitats Financeres (Abef) d’Algèria, l’entitat governamental que havia anunciat dijous el desbloqueig de les operacions bancàries amb Espanya, i nega que pretengui reprendre aquestes relacions comercials. «Les decisions econòmiques, en particular les relatives a les relacions de socis comercials, són prerrogatives exclusives de l’Estat i no d’organitzacions professionals, com l’Associació de Bancs i Entitats Financeres (Abef)», va indicar ahir en un comunicat recollit per l’agència de notícies estatal APS del país nord-africà.

Associació amb interessos propis

Alger va matisar que Abef és una associació professional que defensa els interessos dels seus membres i va recordar que aquesta organització «no pot substituir les institucions estatals encarregades de les finances, l’economia i el comerç exterior». «La comunicació sobre una suposada retirada d’Algèria en les seves relacions comercials amb Espanya són errònies, perquè no s’ha fet pública informació oficial sobre aquest tema per part de les autoritats o institucions competents», van explicar les autoritats algerianes.

L’Abef havia anunciat dijous el desbloqueig de les operacions bancàries amb Espanya, més de 50 dies després que el país nord-africà anunciés la congelació de totes les transaccions amb els bancs espanyols després del canvi de paradigma anunciat pel govern de Pedro Sánchez en el marc de la política sobre el Sàhara Occidental.

En una missiva enviada als directors generals dels bancs i institucions financeres algerianes, l’Abef va detallar que «les mesures cautelars esmentades anteriorment ja no procedeixen», quedant d’aquesta manera sense efecte les prohibició de les operacions bancàries amb Espanya.

«Tinc l’honor d’informar-los que, després de l’avaluació del sistema descrit en aquesta carta i en consulta amb els agents del comerç exterior afectats, les mesures de precaució (en relació a Espanya) esmentades ja no són necessàries», indicava el comunicat de la patronal algeriana. Des del 9 de juny estan congelades les domiciliacions bancàries des d’Algèria amb el comerç exterior espanyol, així com la suspensió del tractat d’amistat entre tots dos països, per l’«injustificable» gir del Govern d’Espanya sobre el Sàhara Occidental. Algèria recrimina a Espanya la campanya empresa per intentar argumentar un gir polític que entenen com una «violació de les obligacions jurídica, moral i política» de la que continua sent «potència administradora» del Sàhara Occidental.

Compartir l'article

stats