Mesures lògiques, «de sentit comú», però que caldria llimar. La sensació és pràcticament unànime entre representants d’empreses més grans i més petites, autònoms, comerciants i fins i tot en terreny d’enginyers industrials: la crisi energètica està arribant tan lluny que es necessitaven reaccions, però al pla dissenyat pel Govern li falta negociació, excepcions i una mica més d’incentius per a les energies renovables.

Per a uns, perquè posar límit a la temperatura a què pot estar l’aire condicionat no tindrà el mateix impacte en ciutats que estiguin a 40 graus (que sí que trobaran alleugeriment en entrar a comerços que estiguin a 13 graus menys), que a localitats que ja estiguin a 27 graus. Per altres, perquè preveuen que afectarà sobretot sectors que encara estan en procés de recuperar-se dels efectes de la pandèmia.

«Fem una valoració parcialment positiva», arrencava ahir el secretari general de Pimec, patronal catalana de la petita i la mitjana empresa, Josep Ginesta. Aquest portaveu va reconèixer que aquestes mesures «poden produir un estalvi energètic», matisant que el seu aval està condicionat al fet que siguin actuacions «de caràcter temporal, conjuntural i subjectes a què es compleixin els pitjors escenaris» amb relació a un possible tall del subministrament energètic.

Tot i això, aquesta institució ha reclamat que es negociï amb els sectors més afectats pel paquet de mesures, perquè la majoria són àmbits «que no han acabat de recuperar la demanda i la seva estabilitat després de la pandèmia». Es referia, Ginesta, als comerços o als restaurants, que estan obligats a apagar els llums dels seus aparadors a les 22 hores de la nit. «Tal com va passar amb la pandèmia, el que demanem és que hi hagi interacció dels Governs amb tots els sectors que poden estar afectats amb les mesures, de manera que hi puguin haver excepcions», va sintetitzar el representant patronal.

Ajuts a la inversió necessària

Foment del Treball, patronal que representa la gran empresa, ha llançat una reclamació semblant. «S’haurien d’establir mecanismes d’ajuda per fer front a la inversió que pugui representar l’adequació d’alguns locals que no disposen de tancament mitjançant portes que puguin regular la climatització», va indicar en un comunicat l’entitat, en referència a d’altres de les mesures acordades al Consell de Ministres d’ahir. A més, va afegir, «la regulació de la temperatura a comerços i espais d’atenció al públic ha de tenir en compte la humitat relativa».

«Les mesures són poc adequades: les empreses estem d’acord que hem d’estalviar, però segons quins comerços és poc adequat haver d’adaptar-nos a temperatures de 27 o 19 graus», va afirmar, alhora, la directora general de Comertia, associació catalana de l’empresa familiar del comerç minorista, Elisabet Vilalta. Aquesta portaveu pensa en, per exemple, les zones de cuina dels restaurants o en ciutats on la temperatura exterior ja sigui d’aquests 27 graus. «Som els primers que estem d’acord a estalviar –insisteix Vilalta-, però creiem que el que caldria fer és empènyer amb mesures importants tots aquests canvis energètics, per exemple, amb ajudes per instal·lar plaques solars».

I a això hi afegeix, aquesta representant del teixit comercial, el temor a aquest efecte que pot tenir sobre el consum el fet que els carrers es quedin sense la llum dels aparadors a les 22h. «És una mesura desproporcionada», va concloure.

No ho veu així, en canvi, el vocal del comitè executiu de la Cambra de Comerç, Pere Alemany. «Totes les mesures que ens ajudin a estalviar energia són benvingudes, perquè la situació és greu i complicada», va plantejar el portaveu, que assumeix que aquest pla podria tenir conseqüències negatives sobre el consum, però que no veu cap altra sortida davant de l’escenari actual. «El que hem de tenir al cap és que és difícil continuar vivint amb el ritme que tenim, hi ha moltes coses que s’hauran d’ajustar», va resumir. L’únic que Alemany es qüestiona és si aquestes són les mesures més efectives que es podien prendre i «si n’hi ha d’altres que s’havien de prendre i no s’han pres» perquè són més complexes.

«La pedagogia és bona»

«Qualsevol acció de pedagogia en aquest sentit és bona: la gent ha de prendre consciència que estem en una situació en què cal fer un ús racional de lʻenergia», va plantejar, així mateix, el director general de la Federació dʻInstal·ladors de Catalunya i membre de la comissió d’energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Raúl Rodríguez. Aquest expert desdramatitza, de fet, l’assumpte argumentant que bona part del petit empresari ja redueix el consum per pura qüestió d’estalvi econòmic i que les grans corporacions ja han adoptat tecnologies perquè el consum energètic sigui eficient. «Potser no era necessari», va concloure el mateix, en relació amb allò acordat al Consell de Ministres. «Però prendre mesures en aquest sentit davant d’una situació excepcional, tampoc fa mal», va rematar.

ssadasdasdasasdasdasd asdas asdas asdasd asdas asd asda asd asda asdas asd ad asd asd asd asd asd asdasdadasdda

sdffksjsdlkjsQuisque tincidunt elit id dolor rutrum vestibulum. Suspendisse nec suscipit libero. Integer sed eros ligula. Nunc massa risus, convallis eu aliquet nec, laor

jdbxj

Titulajbj

dfsfssdadadadd

asdadasdasdasd

asdasda

asdasdasdasdasd

nombre apellido. lugar