La sequera durant l’hivern, les gelades de principis d’abril i els cops de calor que es van produir al llarg del mes de maig van colpejar de valent la pagesia catalana, especialment aquella que viu del conreu de cereal. Unió de Pagesos estima que les pèrdues econòmiques durant la collita de l’hivern -entre setembre de 2021 i juny de 2022- seran de gairebé 180 milions d’euros. Tanmateix, sembla que les comarques gironines s’han salvat d’aquesta campanya desastrosa i han produït, més o menys, la mateixa quantitat que la mitjana dels últims quatre anys.

Barcelona i, sobretot, Lleida tenen molt terreny per cultivar cereal. Per exemple, les terres lleidatanes disposen de 157.465 hectàrees, mentre que Girona en té 32.354. En canvi, el rendiment pel que fa a el cereal de secà ha estat més elevat en terres gironines, on se n’han cultivat, de mitjana, 2.620 quilograms per hectàrea, un rendiment per sobre la mitjana. Mentrestant, a les altres províncies ha baixat entre un 50 i 60%. La productivitat del cereal de regadiu a les comarques gironines ha estat inferior a Barcelona i Lleida, però tot i així, el rendiment ha caigut de mitjana més a les altres tres províncies catalanes -entre el 35 i 45%- que a Girona -un 15%-.

La producció ha seguit una tònica similar que el rendiment. A les comarques gironines s’han produït 111.286 tones de cereal en gra i 27.278 de palla. A Lleida i Barcelona se n’ha engendrat moltes més, però en unes xifres molt inferiors que la mitjana. El de gra, a Girona, s’ha mantingut en els mateixos nombres que en anys anteriors, mentre que en les altres províncies la producció ha baixat entre un 45 i un 56%. En canvi, la producció de palla a les comarques gironines ha caigut un 29% respecte a la mitjana, però en els altres indrets ho ha fet molt més, entre un 62 i un 74%.

Els pagesos gironins han produït 111.286 tones de cereal en gra i 27.278 de palla durant la temporada de collita

D’aquesta manera, els pagesos gironins perdran un total de 129.371 euros segons les previsions d’Unió de Pagesos. Una diferència considerable amb el que perdran les altres províncies. Tarragona perdrà 13,2 milions, Barcelona 42 i Lleida 124,4. Santi Cuadevilla, responsable del sector de Cereals i Herbacis d’Unió de Pagesos explica que hi ha «molta variabilitat» a l’hora de la collita. De fet, afirma que la sequera ha estat «més gran» a les comarques gironines, però que «tot depèn del moment» i, per això, no s’han vist tan perjudicades com els altres territoris catalans.

Situació «límit»

Com tots els altres sectors de la pagesia, el de la collita de cereals també viu una situació de risc perquè els costos de producció han augmentat considerablement en l’últim any. També ho ha fet el preu del cereal, però això no s’ha pogut compensar. Primer, perquè la producció ha estat escassa i, segon, perquè el material necessari per generar el producte, com poden ser els fertilitzants o la maquinària, i també l’energia, s’han encarit tres vegades més que el preu del cereal.

La pujada del cost del cereal no ha compensat la gran baixada en rendiment ni l’ascens dels preus de producció

Tot això fa que el sector visqui una situació «límit» perquè l’assegurança agrària només ha cobert entre un 25 i un 30% de les pèrdues reals d’aquesta campanya. Així, Santi Cuadevilla afirma que «tenim un greu problema». Per una banda, «no tenim gent jove, perquè no es vol quedar amb aquestes condicions», i per l’altra, també exposa que en pròximes campanyes el cost de producció continuarà pels «núvols», mentre que el preu del cereal baixarà i «hi haurà menys demanda».