Quiosc

Diari de Girona

El cap de les Nacions Unides urgeix impostos per als beneficis «immorals» de les energètiques

Guterres insta els Governs de tot el món a gravar els seus «beneficis excessius» per «recolzar els vulnerables»

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va considerar aquest dimecres que és «immoral» que les empreses petrolieres i gasistes estiguin registrant guanys rècord enmig de l’actual crisi energètica i va instar tots els Governs a gravar els seus «beneficis excessius».

«Aquesta cobdícia grotesca està castigant les persones més pobres i vulnerables mentre destrueix la nostra única llar», va dir Guterres en una conferència de premsa.

El cap de les Nacions Unides va demanar als Governs de tot el món que imposin impostos a aquests «beneficis excessius» i facin servir el recaptat per «recolzar les persones més vulnerables en aquests moments difícils».

El polític portuguès va recordar que els guanys combinats de les empreses energètiques més grans a escala global es van acostar el primer trimestre d’aquest any als 100.000 milions de dòlars i que el negoci d’aquest sector té un «cost massiu» en efectes mediambientals.

Guterres es va expressar així durant la presentació d’un tercer informe preparat per experts de l’ONU sobre l’impacte global de la guerra a Ucraïna i que, aquesta vegada, se centra principalment en l’àmbit de l’energia.

El document subratlla que el món està al bell mig d’una «gran crisi energètica», amb països de tot el món afectats per uns preus alts i volàtils dels combustibles i un impacte especialment greu per a les nacions en desenvolupament i les famílies més vulnerables.

Tot i una estabilització recent als mercats majoristes, l’ONU apunta que aquest canvi no s’ha traduït en una inflació menor per a la majoria dels consumidors.

A més de mesures a curt termini com a plans d’estalvi energètic, l’organització ha tornat a reclamar una aposta molt més decidida per les energies renovables, que segons va recordar Guterres «en la majoria dels casos són més barates que els combustibles fòssils».

Compartir l'article

stats