L’Ajuntament de Palafrugell va anunciar ahir en un comunicat que «està estudiant» l’opció de municipalitzar la gestió del servei de boies a les platges del municipi. L’anunci s’ha fet 24 hores abans que es produeixi una concentració d’embarcacions organitzada per la plataforma d’afectats per l’increment de preus de les boies que, precisament, fa setmanes que protesten per l’increment de preus que han viscut en el darrer any en la licitació del servei d’enguany. La concentració, que surt avui a les 10:30h des de Calella de Palafrugell, espera congregar una vuitantena d’embarcacions que recorreran Calella, Llafranc i Tamariu en senyal de protesta pel que consideren un «increment de preus injustificat» per la gestió del servei.

 L’alcalde del municipi, Joan Vigas, considera que si l’Ajuntament absorveix la gestió «es podria resoldre una problemàtica creixent degut a la poca oferta que hi ha i la gran demanda actual». A més a més, l’equip de govern afegeix que el fet de tenir la gestió permetria realitzar inversions de manteniment i posar al dia les instal·lacions, sobretot en termes vinculats a la sostenibilitat ambiental i protecció del medi marí. 

L’Ajuntament insisteix que l’increment d’enguany es va produir per l’actualització dels preus de sortida i la llei del propi mercat. «Es va realitzar una subhasta de preus entre les empreses que es van presentar a la licitació i va guanyar qui proposava un preu més elevat. Els guanyadors, posteriorment, eren els encarregats d’establir el preu final per als consumidors», recorden. L’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas, defensa que «la normativa és europea i l’espai de l’aigua el regula Capitania Marítima». Com a resultat de la darrera licitació municipal, les empreses guanyadores tenen contractes de quatre anys, i amb una renovació anual. 

En total el contracte es va dividir en 21 lots que corresponien a cinc camps de boies, quatre zones d’avarada, els serveis de caiac o l’escola de vela, entre d’altres. Amb aquesta proposta l’Ajuntament busca «evitar l’ecnariment exponencial de preus» per evitar que es repeteixi aquest episodi.