Yolanda Díaz i el seu equip ja estan avisant el PSOE -i també els empresaris- que pretenen complir amb el compromís establert que el salari mínim interprofessional (SMI) arribi el 2023 al 60% del salari mitjà espanyol. El secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, dependent del Ministeri de Treball que dirigeix ​​la líder morada, va afirmar ahir que la pujada del SMI és una «necessitat» davant de la situació actual.

«Procedirem a apujar el salari per a l’any que ve. Aquesta és una gran política de molt èxit i més necessària que mai per fer front als efectes de la inflació en els què ho passen pitjor, aquells que estan cobrant els salaris més modestos», va assegurar en una entrevista a LaSexta. La mateixa vicepresidenta segona va reivindicar en una entrevista a El Faro de Vigo, diari del grup Prensa Ibérica, que davant d’una «inflació absolutament desbocada [...] cal més que mai apujar el salari mínim».

Pérez Rey va apuntar que el pròxim 2 de setembre reuniran la Comissió d’Experts. En les propostes que va posar sobre la taula l’any passat aquest òrgan, el plantejament més elevat establia que el salari mínim havia d’assolir els 1.049 euros en 14 pagues el 2023 per complir aquest objectiu del 60%. Actualment, després de la pujada aprovada el febrer del mateix any, el SMI és de 1.000 euros bruts en 14 pagues.

Al contrari d’altres moments tensos que ha viscut la coalició, tot apunta que aquesta vegada no es produirà un gran xoc amb els socialistes. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, va plantejar la possibilitat d’elevar el salari mínim en una reunió amb patronal i sindicats al començament de l’estiu en què es va intentar obtenir un pacte de rendes. «Espero que sigui un dels elements que es pugui integrar al pacte de rendes», va dir la dirigent socialista que, fa uns quants mesos s’enfrontava a Díaz per l’increment de l’SMI fins als 1.000 euros.

Díaz va defensar a la mateixa entrevista que aquesta pujada l’ha defensat fins i tot el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos.