La demanda elèctrica durant la primera setmana d'entrada en vigor del decret d'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol s'ha reduït un 3,7% en comparació amb la setmana anterior, entre l'1 i el 7 d'agost, segons ha explicat aquest dimecres la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, en una roda de premsa des de Maó. La ministra ha recordat que aquest descens s'ha produït en plena onada de calor en la majoria de territori espanyol i per això ha celebrat i ha agraït el "compromís cívic" i la "sensibilitat" de les llars i les empreses a l'hora d'entendre el context de la mesura.

Es tracta, segons la vicepresidenta tercera i ministra, de dades provisionals que comparen la demanda energètica de les dues primeres setmanes d'agost i l'efecte de les mesures que van entrar en vigor fa set dies. Ribera ha elogiat la "solidaritat i l'esforç del conjunt de la societat" i s'ha felicitat per "l'eficàcia" del decret, que preveu que els termòstats en els 27 graus en edificis públics i comerços, entre d'altres, a l'estiu i de 19 graus a l'hivern o que els edificis públics desocupats apaguin els llums a les deu de la nit.

La vicepresidenta ha criticat el "soroll" del PP i ha demanat afrontar l'actual context de "manera unida" i no "trobar problemes en les solucions que proposa el govern", segons ha dit.

En una compareixença des de Maó, Ribera també ha analitzat els dos primers mesos d'aplicació del topall del gas a Espanya i Portugal i ha destacat que és un "mecanisme eficaç". En aquest sentit, ha assegurat que els consumidors domèstics i industrials han estalviat 1.383 milions d'euros, uns 22 milions d'euros al dia, si no s'hagués aplicat el topall, segons ha detallat.

Així, a Espanya i Portugal la mitjana del preu de l'electricitat al mercat majorista ha estat de 139 euros per MWh -236 euros tenint en compte la compensació- mentre que a França ha estat e 378 euros MWH, a Itàlia 422 MWh i a Alemanya de 319 euros MWh. Ribera ha remarcat que pràcticament a tot Europa es troba per sobre els 500 euros, com Letònia i Lituània, amb 824 euros per MWh. "Són xifres significatives", ha apuntat.

Aquest descens, ha continuat Ribera, també s'ha traduït en el mercat de futur dels preus de cara al darrer trimestre de l'any. Mentre a Espanya se situa en els 158 euros, a França és de 975 euros i Alemanya de 518, segons ha dit.