L’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, va dir ahir en una entrevista amb l’agència Efe que disposar del gasoducte Midcat entre Espanya a França ajudaria a alleujar el problema de subministrament de la UE i va advocar per començar a construir-lo al més aviat possible.

"Cal pensar no només el que ara transporta aquest gasoducte sinó el que pot transportar demà. Tant de bo ho haguéssim fet abans, però més val començar avui que demà", va declarar Borrell a Efe a Santander, on va participar i dirigir el curs "Quo vadis Europa", que aquest any compleix el seu desè aniversari dins de la programació de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

El coordinador de la diplomàcia europea creu que aquesta infraestructura "ajudaria", però va reconèixer que "no es construeix de la nit al dia" i que "una inversió d’aquesta naturalesa necessita un horitzó d’explotació".

"Es diu que quan s’hagi construït ja no voldrem transportar gas, ja no voldrem usar gas, ni rus ni de ningú, per lluitar contra el canvi climàtic. Bé, l’usarem per transportar hidrogen", va dir el també vicepresident de la Comissió Europea.

Renúncia del projecte al 2019

Espanya defensa reprendre la construcció del gasoducte MidCat per connectar França i Espanya gasísticament pel Pirineu català, que en el passat va formar part de la llista de projectes d’interès comú de la Comissió Europea fins que París i Madrid van renunciar al projecte el 2019.

Josep Borrell va assegurar que en la seva etapa com a ministre espanyol d’Obres Públiques entre els anys 1993 i 1996 va aprendre "molt bé el difícil que és arribar a acords amb França per fer interconnexions transpirinenques, siguin carreteres, línies ferroviàries o connexions energètiques.

"En el túnel de Soport, a Aragó, per la part espanyola arriba una autopista i per la part francesa una carretera de muntanya. Sempre ha estat un problema. Calia haver fet interconnexions transpirenàiques per connectar la península ibèrica a la xarxa de gas i a la xarxa elèctrica europees", va dir.

No obstant això, va subratllar la "paradoxa" que França, que tradicionalment ha dificultat aquestes infraestructures d’unió, necessiti ara importar electricitat des d’Espanya.

"A França ja li agradaria que hi hagués més connexions de les que hi ha perquè, paradoxes de la història, qui n’està rebent i li agradaria rebre’n més, perquè té la meitat de les seves centrals nuclears parades, és França. Des del punt de vista de l’electricitat, ara qui troba a faltar la interconnexió és França més que nosaltres", va dir.

El flux transpirinenc

En termes de connexions gasístiques, el flux transpirinenc és de 8.000 milions de metres cúbics a l’any, la qual cosa és "molt poc" en relació amb el consum d’uns 400.000 milions del conjunt de la Unió Europea, el que fa atractiu els prop de 7.500 milions de metres cúbics que afegiria el gasoducte Midcat.