L'hotel restaurant Cala Jóncols de Roses ha decidit iniciar la verema d’enguany a la seva vinya -la més petita de Catalunya amb una superfície de menys d’una hectàrea a prop del mar- adaptant els horaris a l’actual situació d’altes temperatures a causa del canvi climàtic. Amb l’ajuda de focus i frontals, l’equip format per una vintena de persones han començat a feinejar a la vinya poc abans de fer-se fosc i fins entrada la matinada. En total, s'han recollit 2.700 quilos de raïm amb penjolls més petits per la falta de pluja però "espessos i turgents". La de Cala Jóncols és la primera verema de la demarcació que es fa evitant les hores de més calor.

La recol·lecció nocturna de Cala Jóncols ha evitat que l’equip encarregat de la verema s'hagués d’exposar a les altes temperatures del dia. A més, segons asseguren els propietaris, ha permès que el raïm arribés al celler "en millors condicions tèrmiques". "Ens permet transportar-lo ràpidament fins al celler, sense la possibilitat que s’oxidi o s’escalfi per la incidència directa del sol i així evitant fermentacions espontànies no desitjades", ha explicat el sommelier Ernesto Vega.

La recollida del raïm, de la varietat lledoner roig -autòctona de la zona i recuperada per la finca- s’ha fet nou dies abans del previst a causa de la sequera. La vinya s'ha pogut anar regant gràcies a un sistema d’aprofitament de les aigües regenerades. Aquesta verema nocturna s’ha obert a la participació dels clients de l’hotel que s’hi han volgut implicar.

El projecte de Cala Jóncols, iniciat el 2015, contempla l’habilitació d’un celler propi, que serà el tercer que hi haurà al Parc Natural de Cap de Creus amb terres àcides que aporten una gran intensitat al vi que s’hi produeix.