La inflació de la zona de l’euro va escalar dues dècimes a l’agost i es va situar en el 9,1% en taxa anual marcant un nou rècord, segons les dades preliminars publicades ahir per l’oficina d’estadística comunitària Eurostat. La taxa del 9,1% més que quadruplica l’objectiu d’estabilitat de preus a mig termini que estableix el Banc Central Europeu, del 2%, i posa pressió al BCE de cara a la pujada de tipus d’interès que preveu adoptar l’organisme en la reunió del 8 de setembre. El Consell de Govern del BCE va decidir una pujada dels tipus de 50 punts el 21 de juliol passat -la primera en 11 anys- i els analistes es debaten sobre si la pujada de la setmana que ve serà d’un altre mig punt percentual o de 75 punts bàsics

L’agost es va convertir així en el mes de més inflació interanual, des de començament d’any, després que l’augment dels preus fos del 5,1% al gener, del 5,9% al febrer, del 7,4% al març i abril i del 8,1% al maig, 8,6% al juny, i 8,9% al juliol.

La inflació subjacent, que exclou l’energia i els aliments frescos perquè tenen uns preus més volàtils, es va situar el mes passat en un 4,3%, cosa que equival a un creixement de tres dècimes respecte el mes de juliol.

L’energia va repetir el vuitè mes de l’any com a principal factor de l’increment dels preus, amb una taxa anual de creixement del 38,3% que, tot i això, és inferior a la del juliol (39,6%) i sobretot al màxim de 44% observat al març.

Per la seva banda, el preu dels aliments processats, l’alcohol i el tabac va augmentar un 10,5% (davant del 9,4% del maig), mentre que el dels aliments no processats va disminuir lleument, des de l’11,1% de juliol al 10,9%.