Alemanya deixarà en situació de «reserva» fins a l’abril del 2023 dues de les tres darreres centrals nuclears del país, que d’acord amb el calendari de l’apagada nuclear haurien de quedar desconnectades a finals d’aquest any. Aquestes són les conclusions de l’anomenat «test de resistència» sobre la situació energètica del país que va presentar el ministre d’Economia i Protecció del Clima, el verd Robert Habeck, amb rang de vicecanceller en el tripartit entre socialdemòcrates, ecologistes i liberals d’Olaf Scholz.

Segons els seus plans, seran les plantes d’Isar 2, a Baviera, i Neckanwestheim, a Baden-Württemberg (tots dos «Länder» al sud del país), les que seguiran en aquesta situació durant quatre mesos més del previst, mentre que la d’Emsland, a Baixa Saxònia (centre), es desconnectarà aquest any.

Això suposa una nova modificació en els plans d’abandonament d’aquesta font d’energia, impulsats primer el 200 pel canceller socialdemòcrata Gerhard Schröder, amb els Verds com a aliats, i recuperat el 2011 per la conservadora Angela Merkel, arran de la catàstrofe de la central japonesa de Fukushima.

Scholz havia deixat oberta fa diverses setmanes la possibilitat de prolongar l’existència de les tres últimes plantes en funció dels resultats d’aquestes proves i un cop avaluada la situació energètica del país. «Els resultats del test de resistència apunten que, en cas d’una situació d’emergència a l’hivern del 2022/23, és convenient mantenir en reserva aquestes dues plantes del sud del país», va afirmar Habeck en presentar les conclusions.

El ministre d’Economia i Protecció del Clima va considerar, a més, que aquesta situació no s’allargarà més enllà d’aquests quatre mesos, ja que la «situació energètica» serà «molt diferent» de cara a l’hivern següent. «No ens apartem de la línia de l’abandonament de l’energia nuclear, tal com està regulat», va assegurar Habeck, que va destacar que aquestes plantes quedaran en situació de «reserva».

Posicions divergents

La coalició de govern alemany ha mantingut posicions divergents sobre l’abandó puntual de l’energia nuclear. Mentre els socialdemòcrates de Scholz es mostraven partidaris d’una prolongació limitada a uns mesos, els seus socis liberals apostaven per mantenir les centrals en funcionament fins a l’any 2024 o fins i tot per reactivar algunes plantes que havien quedat desconnectades l’any passat.