Diari de Girona

Diari de Girona

L’economia es va accelerar al segon trimestre fins a l’1,5%

L’INE eleva el ritme d’augment del PIB en quatre dècimes respecte l’anterior i revisa les dades de gener a març amb un descens del 0,2%

Contenidors al Port de Barcelona. | ÁLVARO MONGE

L’economia espanyola va confirmar al segon trimestre una acceleració més gran de la prevista, amb un augment respecte el període gener-març de l’1,5%, molt per sobre de l’1,1% estimat al juliol, segons les dades definitives donades a conèixer ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En termes interanuals, també va augmentar a l’alça, fins al 6,8%, una dècima més que el trimestre precedent.

La velocitat de creuer més gran també es va produir en l’ocupació equivalent a temps complet, amb un creixement intertrimestral de l’1% davant el descens del 0,4% que s’havia calculat el juliol passat. El segon trimestre va presentar un elevat contrast respecte el descens intertrimestral del 0,2% donat per les dades definitives del període gener-març, facilitades també per l’INE. Si s’hagués produït un descens en el període abril-juny s’hauria incorregut en una recessió tècnica, quan es produeixen dos trimestres consecutius de caiguda. Però el segon trimestre es va accelerar fortament el ritme.

Les dades provisionals ja indicaven un ritme d’activitat més alt del previst inicialment en el període abril-juny, que es va poder consolidar entre juliol i setembre gràcies a l’embranzida del turisme. Des del Govern entenen que les dades confirmen «la solidesa del creixement de l’economia espanyola impulsada per la demanda nacional i les exportacions».

Segons l’executiu, les mesures adoptades per protegir empreses, famílies i col·lectius vulnerables de la pujada dels preus de l’energia i altres matèries primeres i l’avenç en el desplegament del pla de recuperació expliquen el bon comportament de l’economia.

Revisió a l’alça

L’INE va confirmar l’increment del PIB l’any passat fins al 5,5% i l’acceleració del creixement econòmic al segon semestre de l’any passat. Alhora, s’ha revisat a l’alça el creixement de tots els trimestres des del 2021, a excepció del primer del 2022.

El mercat laboral també reflecteix aquesta evolució positiva de l’economia, amb la creació de 939.000 llocs de treball el darrer any, i la millora de la productivitat per hora treballada, destaquen fonts oficials.

Les incògnites sorgeixen en relació amb el quart trimestre. Alguns analistes ja apunten la possibilitat d’una recessió, la durada de la quals dependrà de l’evolució de la inflació, una de les variables que més preocupa actualment. En el cas menys pessimista, es prolongaria entre el quart trimestre d’aquest any i el primer del que ve.

Per part seva, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) preveu que el PIB retrocedirà un 0,2% al tercer trimestre de l’any en taxa intertrimestral, cosa que correspondria amb una taxa interanual en el període del 3,4%.

Compartir l'article

stats