El gironí Xavier Amores (1978) ha estat escollit, aquest dilluns a Praga (República Txeca), com un dels tres millors directors dels clústers de l’any 2022 a Europa. El director del clúster de l’aigua de Catalunya (Catalan Water Partnership), que té la seu al parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, optava a ser el Clúster Manager de l’Any, dins de la 8a edició de la Conferència Europea de Clústers, organitzada per la Comissió Europea i amb el suport del Ministeri txec d’Indústria i Comerç i de la Plataforma Europea de Col·laboració de Clústers (ECCP). El jurat va valorar l’impacte del clúster de l’aigua de Catalunya el darrer any per projectes i activitats en l’àmbit europeu. A la final d’aquest esdeveniment, Amores competia amb Kristina Sermuksnyte-Alesiuniene -la guanyadora-, directora del Clúster Agroalimentari de Lituània, i amb Elena Bocci Veronica, directora de DITECFER Districte de Tecnologies Ferroviàries de la Toscana (Itàlia).

Amores, vinculat sempre en el món de la innovació, explica que «ser finalista del Clúster Manager de l’Any «és un gran reconeixement i una gran satisfacció. Hi ha més de 1.500 clústers a la Unió Europea i el sector de l’aigua no és dels més importants en pes econòmic o percentatge del PIB si ens comparem amb sectors com l’automoció, l’alimentació o l’energia. Ara bé, tothom és conscient que és un sector estratègic pel nostre futur i a la vegada és un sector on Catalunya és un referent en clau tecnològica i d’innovació».

Més de 100 empreses associades

El Catalan Water Partnership té avui 120 empreses associades i Amores va entrar a la seva estructura el 2012 quan només n’hi havia 18. Durant aquest període, el clúster ha crescut en representativitat i participa en una vintena de projectes anuals amb gran impacte en les associacions. En els últims anys s’han mobilitzat projectes amb un pressupost de més de 44 milions d’euros, en gran part amb finançament europeu ja que formen part de 10 projectes en diferents línies molt competitives de la Unió Europea.

Amores destaca que “el darrer any hem aconseguit créixer en socis, projectes i activitats d’una manera molt significativa. Aquest nomenament reconeix tant la diversitat de serveis que estem oferint, l’impacte dels projectes que estem impulsant o on participem, i també reconeix una trajectòria i un entorn on ha existit una política de clústers. El CWP l’any que ve farà quinze anys i són moltes les persones que ens han ajudat; és un reconeixement col·lectiu a tot el clúster: als socis, a la junta directiva, al president i sobretot a l’equip de deu persones”.

Amores havia treballat anteriorment en la consultoria tecnològica i de gestió de la innovació, i en l’administració pública en l’àmbit de la innovació i la promoció econòmica del sector de l’energia. Des de 2012 és el director del Catalan Water Partnership. Paral·lelament va fer el doctorat i una tesi sobre la gestió de la innovació a empreses de serveis tecnològiques i algunes publicacions. Actualment, imparteix classes sobre innovació a la Universitat de Girona i a l'escola de negocis EADA Business School, on és professor associat a diferents Màsters i l'MBA.

El Catalan Water Partnership és el clúster de l’aigua de Catalunya, té la seu a Girona i una trajectòria de més de 14 anys. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre formada per empreses i centres de coneixement que operen en el sector de l'ús sostenible i tractament de l'aigua i que té la missió de millorar la competitivitat global dels seus associats. És un dels clústers més grans a nivell Europeu i mundial del sector de l’aigua, amb presència en els principals esdeveniments de l’aigua al món. Lidera projectes en alguns dels principals reptes del sector com l’economia circular, la reutilització d’aigua i la digitalització. També promou activitats d’internacionalització i n’ha portat a terme en més de 25 països, acompanyant pimes i empreses del sector de l’aigua als principals esdeveniments a Àsia, Àfrica, Estats Units o Sud-Amèrica.