Diari de Girona

Diari de Girona

Paper higiènic en caixes de cartró per fer més sostenible un producte d’ús massiu

La papera garrotxina LC Paper ha desenvolupat un innovador sistema d’embalatge dels rotlles de tisú

Interior de les instal·lacions de LC Paper en una imatge d’arxiu. | ANIOL RESCLOSA

LC Paper, fabricador català de tisú, és l’única empresa del món que empaqueta paper higiènic en caixes de catronet, una idea amb la qual persegueix fer més sostenible un producte d’ús massiu i que l’ha portat a desenvolupar un sistema d’embalatge en el qual la caixa es construeix al voltant dels rotllos.

Fundada el 1881, l’empresa compta actualment amb tres plantes a Girona especialitzades en tisú, material amb el qual es fa paper higiènic, paper de cuina, tovallons o mocadors, entre altres productes. Entre el 10 i el 15 % el destina a la fabricació de producte acabat i la resta la ven a tercers.

Als anys 90, en un moment de concentració sectorial, van prendre la decisió estratègica de diferenciar-se de la resta de competidors mitjançant la sostenibilitat, mentre altres van apostar per afegir «capes, olors o colors» als seus productes, explica el gerent d’LC Paper, Pau Vila.

«Les empreses que no eren comprades i entraven en grans grups deixaven de ser competitives i tancaven. O fèiem alguna cosa diferent que ens permetés defensar la nostra proposta de valor o estàvem condemnats a integrar-nos en un grup i perdre la nostra essència, o a tancar», afegeix Vila.

L’aposta per la sostenibilitat va venir marcada per la ubicació de la primera planta d’LC Paper, a Besalú, envoltada per una naturalesa espectacular, afirma.

Van començar per descarbonitzar el seu consum energètic, que en el cas de la indústria paperera és «brutal», atès que a nivell de matèria primera, en aquell moment no hi havia gaire marge de maniobra.

Així, van substituir l’ús de fueloil per la cogeneració per, posteriorment, apostar per la biomassa, el biodiesel, l’autoconsum fotovoltaic i comprar energia certificada d’origen renovable.

En el cas dels seus productes acabats, procedents de les seves bobines fabricades amb energia «verda», no usen plàstics per al seu embalatge i no els blanquegen (procés químic que no aporta higiene extra i que només té un efecte visual).

Empaquetar en caixes de cartonet, evita l’ús de 190 tones de plàstic a l’any i, a més, permet transportar-ne més quantitats en un mateix camió, cosa que abarateix els costos d’enviament i redueix emissions.

«Ser més sostenible no et fa ser més car, canvia l’estructura de costos. La caixa de cartró és més cara que el plàstic però tenim altres elements en la cadena de valor que ens permeten estalviar i oferir preus de venda al públic similars» a la resta, destaca.

Sistema únic al món

Per poder usar caixes de cartró, LC Paper ha desenvolupat i patentat un sistema d’empaquetat únic al món. La densitat del paper higiènic és molt baixa, per la qual cosa en manipular els rotllos amb qualsevol braç robòtic s’aixafaven o es trencava la capa exterior.

«Vam veure que cap element mecànic podia tenir contacte amb el rotllo i per això vam desenvolupar un sistema en el qual la caixa es construeix al voltant dels rotllos sense tocar-los. No hi ha ningú més al món que faci això i hem despertat molta curiositat en el sector».

«Formem part d’un grup de sectors amb un impacte molt gran i tenim una responsabilitat molt important perquè generem una part enorme del pastís total de les emissions industrials. Cadascun ha de reflexionar com ho resol», assenyala

En el cas d’LC Paper, el següent pas serà reduir les emissions de tot el seu procés productiu, i per a això buscaran tancar tractes amb proveïdors i distribuïdors compromesos. «L’important no és compensar emissions, sinó que les emissions deixin d’insistir», subratlla Vila.

Compartir l'article

stats