La Unió Europea ha fixat la neutralitat de carboni per l’any 2050. Un repte majúscul que s’està construint amb el desenvolupament de la mobilitat elèctrica, l'autoconsum energètic, l'eficiència energètica de les edificacions o la producció industrial lliure d'emissions de CO₂.

Electrificar l'economia requereix incrementar la producció d'energia provinent de fonts renovables, un repte en el qual Catalunya s'ha quedat endarrerida, especialment a Girona; i la xarxa elèctrica ha d'adaptar-se als canvis que ja estan arribant. Una evolució necessària per a combatre el canvi climàtic, continuar avançant en la digitalització, generar noves ocupacions i, també, estalviar en la factura de la llum que actualment continua creixent per la pressió que exerceix el preu del gas.

D’aquí a uns anys res serà igual, i el model de produir i de consumir energia serà totalment diferent. La xarxa elèctrica no ha deixat d'evolucionar en les darreres dècades i la digitalització de la xarxa de distribució s'ha convertit en una eina essencial per a gestionar de manera eficient a tots aquests canvis.

Què és la generació distribuïda?

La generació distribuïda i el desenvolupament de les energies renovables, especialment la fotovoltaica, canvien el paradigma actual basat en un model unidireccional, és a dir, del productor al consumidor. Ara, el consumidor es converteix en un subjecte actiu que ja no consumeix només, també produeix a petita escala i pot abocar a la xarxa elèctrica els excedents.

L'autoconsum és un model molt més eficient i en la línia de la transició energètica. Posem un exemple. Un barri d'una localitat catalana compta amb una gran concentració de plaques solars. Un dia qualsevol, a les 12 del migdia, aquests panells estan produint a màxim rendiment, però com els veïns es troben en els seus treballs o fent altres tasques, el consum està sota mínims. Solució? L'excedent es bolca en la xarxa elèctrica per a utilitzar millor aquests recursos i s'eviten problemes de sobrecàrrega.

Frit Ravich instal·la la planta fotovoltaica per autoconsum més gran de la demarcació

Enel, el grup al qual pertany Endesa, per exemple, compta ja amb més d'un milió de prosumidors a tot el món, 37 mil a Espanya.

Quines són les modalitats d’autoconsum i els seus beneficis?

L'autoconsum elèctric està regulat pel Reial decret 244/2019. Amb aquesta normativa es van estipular dues modalitats:

  • Subministrament d'autoconsum sense excedents. En aquest cas, les plaques solars només cobreixen la demanda del consumidor que les ha instal·lat sense injectar res a la xarxa, ja que s'instal·la un dispositiu antiabocament.
  • Subministrament d'autoconsum amb excedents. En aquest cas, el consumidor i l'empresa comercialitzadora subscriuen un acord mitjançant el qual el primer injecta en la xarxa l'energia sobrant i, el segon, li compensa amb un descompte sobre la tarifa.

Els beneficis de l'autoconsum són molts. Es pot estalviar més del 50% de la factura de la llum, amortitzar la inversió en panells solars, contribuir de manera activa en la transició energètica i alguns avantatges fiscals.

Les xarxes intel·ligents són la clau

Per a poder gestionar de manera eficient l'autoconsum energètic o el creixement de la mobilitat elèctrica, entre altres, la infraestructura ha d'evolucionar i incorporar tot el potencial de la tecnologia. I és aquí on la digitalització de la xarxa elèctrica, que està evolucionant cap a un model ‘d’smart grids’, o xarxes intel·ligents, juga un paper important.

“Tots els canvis que estan arribant i la descarbonització implicaran una major dependència de la societat cap a la xarxa de distribució que ens exigirà més informació, més dades, millor qualitat de subministrament, l'obertura de nous canals de comunicació amb els nostres clients, etc.”, assegura José Manuel Revuelta, director general d'Infraestructura i Xarxes d'Ibèria d'Endesa.

La companyia està treballant des de fa temps en l'automatització de la xarxa amb la instal·lació de telecomandaments que permeten gestionar a distància incidències i realitzar les maniobres necessàries. També és rellevant la sensorització dels centres de transformació, que permet conèixer l'estat d'aquestes instal·lacions i actuar de manera preventiva.

Endesa espera arribar als 33.000 telecomandaments i sensoritzar 50.200 centres de transformació a Catalunya per a l'any 2025. A tot això se suma l'ús del ‘big data’ o la intel·ligència artificial que, cada vegada més, juguen un paper decisiu en la presa de decisions. En aquest sentit, és destacable el ‘Network Digital Twin’, una rèplica digital de la xarxa elèctrica que permet controlar cada component en temps real, fer manteniments preventius i interactuar amb el personal sobre el terreny de forma més eficient.

Com s’arregla una incidència en la xarxa elèctrica actualment?

No hi ha millor forma de comprendre el que suposen aquests canvis que amb un exemple. Imagini's que es produeix una apagada en la seva localitat a causa d'un fenomen climatològic advers. Antigament, els equips havien de treballar sobre el terreny per a localitzar el punt exacte en el qual s'havia produït i la incidència podia afectar durant hores.

La flexibilitat de la xarxa elèctrica permetrà gestionar els recursos energètics de forma més eficient ARXIU / ENDESA

Ara, des del Centre de Control es poden resoldre moltes d'aquestes situacions. Gràcies als telecomandaments, que aporten informació en temps real i permeten treballar a distància, i al programa LARS (Localització d'Avaries i Reposició del Subministrament), un programari automàtic que permet dur a terme maniobres per a aïllar l'avaria, el servei es podria reposar en qüestió de minuts. Segons Endesa, gràcies a aquestes tecnologies s'ha reduït un 20% el temps dedicat a resoldre una incidència de la xarxa elèctrica.

Llum Verda: informació per a conèixer el sector de l'energia

Llum Verda és un projecte d'Endesa que, amb la col·laboració de Premsa Ibèrica, té l'objectiu d'ajudar el lector a comprendre com funciona el sector energètic i aprofundir en el procés de transformació sostenible que s'està produint. A través de sis reportatges, aquesta iniciativa oferirà al lector informació sobre el sector i s'explicarà com s'està treballant en el procés d'electrificació de l'economia, un element fonamental per a aconseguir la descarbonització i avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la lluita contra el canvi climàtic.