Les comarques gironines han rebut 91,7 milions d’euros dels fons Next Generation, un terç dels quals han anat a parar al teixit empresarial de la demarcació. De tot aquest global, més de la meitat -en concret, 56,5 milions- provenen de convocatòries gestionades per la Generalitat. Precisament, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, que ahir es va reunir amb empresaris i sindicats a Girona, va destacar «la capacitat» del territori per atraure recursos europeus.

«Si tenim en compte les convocatòries resoltes de la Generalitat per tot Catalunya, que sumen fins ara uns 290 milions d’euros, la part de la demarcació de Girona suposa un percentatge elevat, un 19% del total, un pes superior al que té en termes de població i de pes econòmic», va remarcar la consellera. De tots aquests diners, una tercera part, el 37%, ha anat a parar al teixit empresarial.

Concretament, 413 empreses s’han endut 36,3 milions d’euros, 130 entitats locals han rebut 39,3 milions i 11,9 milions han anat a parar a 38 centres de recerca. La resta, 9,6 milions d’euros, s’ha repartit entre 8 entitats del tercer sector, 10 fundacions, 6 associacions i 1.552 persones físiques.

Les convocatòries que han despertat més l’interès entre els agents econòmics i socials de les comarques gironines han estat el Programa d’incentius a la mobilitat eficient i sostenible MOVES II, que ha beneficiat 11 corporacions locals, 59 empreses i 136 particulars: el Programa d’incentius a la mobilitat elèctrica MOVES III, que ha anat a parar a 59 empreses, 14 corporacions locals 1 entitat del tercer sector, 2 fundacions i 539 particulars; les subvencions destinades al foment i la gestió dels residus municipals, que han rebut 11 corporacions locals i 1 fundació; i, finalment, els plans de sostenibilitat turística, que han beneficiat 6 corporacions locals. Concretament, els ajuntaments de Roses, Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols; els consells comarcals de la Garrotxa i del Ripollès; i el consorci Vies Verdes de Girona.

Noves convocatòries

Durant les reunions, la consellera Mas Guix va informar de les convocatòries que la Generalitat té previst publicar en els propers mesos i els va advertir que «queda una part molt important de fons per desplegar i cal tenir projectes preparats per presentar-los a tot arreu on sigui possible»

Entre d’altres, hi haurà subvencions per a projectes d’eficiència energètica en empreses turístiques, de rehabilitació a nivell de barri i d’edificis energèticament eficients, del Programa de recerca Investigo, de suport a les dones en els àmbits rural i urbà o els ajuts per a la digitalització de pimes de transport, entre d’altres. També ampliarà la dotació de la convocatòria per a la modernització i la gestió sostenible de les infraestructures d’arts escèniques i musicals.