La indústria alimentària va ser el sector que més va facturar a les comarques gironines durant el 2020, el primer any de pandèmia, segons constata l’estudi «Estructura empresarial de la demarcació de Girona 2022», elaborat pel servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona.

L’estudi conclou que la pandèmia va reafirmar la indústria alimentària com el sector amb més facturació, que va passar del 18,4% del total del 2019 al 21,1% l’any 2020. Si hi afegim serveis relacionats amb aquest àmbit com el comerç a l’engròs d’alimentació i begudes (9,4%), junts van superar el 30% del volum de negoci a la demarcació de Girona durant aquell any. Aquest document es basa en la informació de l’any 2020, ja que les empreses faciliten els comptes al Registre Mercantil un any i mig després de finalitzar l’any natural i, per tant, aquestes dades del 2020 no es van poder descarregar fins al juny passat.

En xifres globals, les 14.962 empreses gironines van facturar un total de 24.807 milions d’euros (8,1 punts menys que el 2019), una variació que des de la Diputació consideren que està provocada principalment per l’impacte de la covid-19 en l’activitat econòmica del de la demarcació de Girona.

Pel que fa a la facturació per càpita del 2020 en el global de la província gironina, va ser de 31.393 euros, i les comarques del Pla de l’Estany (63.126) i la Garrotxa (44.032) van ser les que la tenien més alta, molt per sobre de la mitjana.

«Un teixit empresarial jove»

Si s’analitza la dimensió empresarial a les comarques gironines, vuit de cada deu societats van facturar el 2020 menys d’un milió d’euros; el 13,4% entre un i cinc milions, el 2,1% entre cinc i deu milions, i només el 2,3% més de deu milions. Aquestes xifres confirmen les comarques gironines com un territori on predomina la petita i mitjana empresa, «una tendència calcada de la que presenta la resta del país», assegura la Diputació. A més, el 86% de les societats tenen menys de trenta anys, «fet que indica un teixit empresarial jove», explica la Diputació de Girona.

Per comarques, el Gironès és la que té més empreses i més factura. Concentra el 26,5% de les societats mercantils de la demarcació i el 29,1% del volum de negoci. L’efecte que té la capitalitat de Girona es deixa notar, ja que concentra el 39,9% de la xifra de negoci comarcal, un percentatge molt superior a Celrà (11,9%) i Cassà de la Selva (9,7%), segona i tercera, respectivament. La segueix la comarca de la Selva, amb el 18,6% de les empreses i el 24,9% de facturació, majoritàriament provinent de la indústria alimentària.

Més facturació l’any 2021

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, destaca la importància de donar a conèixer aquests informes i les dades que se n’extreuen. «El nostre objectiu és dotar els agents econòmics del territori d’una eina que permeti oferir un marc estructural precís de la tipologia d’empreses de la demarcació i la realitat dels diferents sectors, així com de les comarques i els seus municipis», exposa Pau Presas. el vicepresident primer de la Diputació de Girona.

En aquest sentit, recalca que s’intueix un creixement en la facturació comarcal i sectorial de cara a les xifres de l’any 2021. «Les estimacions que fem, basades en el creuament de dades, situarien la facturació en 27.637 milions d’euros. Això suposaria un increment de l’11% en el global de la demarcació respecte al 2020, i també per sobre de la de 2019, abans de la pandèmia», assegura Pau Presas.