Girona encapçala l’augment de l’atur al novembre a Catalunya

El nombre de persones desocupades creix un 2% respecte a l’octubre a les comarques gironines

Joel Lozano/ACN

L’atur s’enfila de nou a les comarques gironines. La província de Girona tanca el mes de novembre amb 641 desocupats més que a l’octubre, xifra que traslladada en percentatges suposa un increment del 2,02%.

Girona és la província catalana que encapçala la pèrdua d’ocupats al mes de novembre. De fet, a banda de les comarques gironines, només a Tarragona es tanca el novembre amb una pujada de l’atur, amb un increment de l’1,92%. Aquestes xifres contrasten amb altres demarcacions catalanes. A Barcelona i Lleida l’atur s’ha reduït lleugerament, amb una baixada del 0,12% i del 0,79% respectivament.

Les comarques gironines, de fet, continuen notant la dependència del sector serveis. Perquè dels que s’han inscrit a llistes, el gran gruix (fins a 574) provenen del sector terciari. Hi té a veure que la temporada turística s’ha acabat del tot, i caldrà veure ara si la campanya de Nadal pot ajudar a reduir la xifra d’aturats, especialment amb contractacions al comerç.

Si es passa la lupa per sectors, a banda del fort augment d’aturats del terciari, tant l’agricultura com la indústria gironines també tanquen el novembre amb més desocupats. Això sí, a molta més distància dels serveis, 44 i 21 persones, respectivament. Per contra, però, la construcció redueix atur, amb 35 treballadors més.

Tanmateix, les dades interanuals son positives a la demarcació de Girona. Ara mateix, a les comarques gironines hi ha 32.326 persones que busquen feina. En comparació amb el novembre del 2021 es tracta de 3.654 persones menys en situació d’atur, una baixada del 10,16%.

Segons les xifres del Ministeri de Treball, la franja d’edat amb més persones a l’atur a Girona és la de majors de 45 anys, amb 18.407 persones, un 56,94% sobre el total.

7.506 afiliats menys

El mercat de treball gironí suma aturats i també perd afiliats a la Seguretat Social. Segons recullen les dades del Ministeri, només durant el novembre l’afiliació ha baixat un 2,18%. És, de nou, el descens més elevat de tota Catalunya. A Tarragona, l’afiliació ha baixat un 1,68%. I tant a Barcelona com a Lleida, reproduint la situació amb l’atur, ha pujat lleugerament (+0,48% i +0,17%).

Durant el novembre, les comarques gironines han perdut 7.506 afiliats. És un símptoma que indica com les dificultats econòmiques per la inflació i l’alça de preus de l’energia es tradueixen en destrucció de llocs de treball.

A la demarcació ara hi ha 334.626 afiliats a la Seguretat Social. Malgrat la pèrdua d’aquest setembre, encara continuen situant-se per damunt dels que hi havia ara fa un any. En concret, fa un any hi havia 326.222 afiliats a la Seguretat Social a les comarques gironines, un 2,57% menys que enguany.

Baixen els contractes

A l’augment de la desocupació i la baixada del nombre d’afiliats a la Seguretat Social cal sumar-hi també la baixada de contractes. Segons recull l’estadística del Ministeri, durant el novembre a la demarcació s’han rubricat 18.969 contractes. Aquesta xifra es tradueix en un descens de fins al 7,85% si es compara amb el mes d’octubre, en concret, 1.615 menys.

Si es compara aquesta xifra amb la registrada amb el novembre de l’any passat la diferencia és considerable. Els contractes signats aquest novembre arriben a situar-se fins a un 24,18% per sota dels que es van tancar durant el mateix mes del 2021, en concret, en són 6.050 menys. Per tipologies, gairebé la meitat dels contractes signats al novembre (8.901) han estat indefinits; i la resta, temporals..