Vaga a Inditex durant les rebaixes amb una "alta participació", segons CGT

El sindicat reclama millores salarials per als treballadors amb jornades de menys de 15 hores setmanals

Protesta convocada per la CGT davant una botiga del Zara a Madrid

Protesta convocada per la CGT davant una botiga del Zara a Madrid / J. J. GUILLÉN

EFE

La vaga convocada aquest dissabte pel sindicat CGT en dues marques del grup Inditex -Zara i Pull&Bear- coincidint amb l'inici de les rebaixes del gegant tèxtil a les seves botigues físiques, està registrant una "alta participació", segons els convocants. La concentració celebrada aquest matí a Madrid, al carrer Preuats, una de les principals artèries comercials de la capital, ha reunit "diversos centenars" de treballadors, segons ha assegurat un portaveu de CGT a EFE. També s'han produït protestes en altres ciutats espanyoles com Barcelona, Sevilla o Logronyo, amb poca incidència. La central reclama millores salarials per als treballadors amb contractes a temps parcial.

Així mateix, el sindicat assegura que el seguiment de la vaga ha provocat el tancament de al voltant de vuit botigues, totes elles en la capital. En aquest sentit, denuncien que la companyia ha vulnerat el dret a vaga dels treballadors en reforçar els torns, per la qual cosa tenen la intenció de presentar una denúncia contra el grup.

CGT, minoritari dins d'Inditex, reivindica equiparar en totes les comunitats autònomes i províncies la pujada salarial pactada recentment amb la representació social a la Corunya. El passat 22 de desembre es va aconseguir un acord pel qual el col·lectiu del personal de botiga d'Inditex, que són entre 1.500 i 1.600 persones a la província de la Corunya, tindrà un increment mensual dels plusos salarials: 322 euros durant el primer any, 362 euros durant el segon i 382 euros a partir de llavors. Aquestes pujades en 15 mensualitats es tradueixen en uns 5.700 euros a l'any.

CGT reivindica també una pujada salarial de 250 euros al mes per als treballadors amb jornades inferiors a 15 hores, el pagament dels diumenges en les mateixes condicions que els festius i l'equiparació d'ajudes socials que perceben la logística, les fàbriques i les centrals de l'empresa.

Els sindicats majoritaris dins d'Inditex, CCOO i UGT, amb un suport de més del 90% de la plantilla, no s'han sumat a aquesta convocatòria. Aquesta mateixa setmana, tots dos sindicats van anunciar que el 25 de gener iniciarien les converses amb l'empresa per a abordar mesures en matèria salarial que compensin l'impacte de la inflació en els sous dels seus treballadors.