La tèxtil Nylstar de Blanes preveu acomiadar 24 treballadors

Dimecres es durà a terme la darrera negociació, però el comitè d’empresa ja ha convocat una concentració per dijous perquè «tenim la sensació que la direcció seguirà en la mateixa línia»

Agències

La tèxtil Nylstar de Blanes preveu acomiadar un 28% de la plantilla, concretament 24 treballadors dels 84 que té l’empresa actualment. El 12 de desembre la direcció de la companyia va presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). Aquest dimecres es farà la darrera trobada de negociació, malgrat que des del comitè d’empresa expliquen que no esperen que hi hagi cap canvi i l’empresa mantingui els acomiadaments. «Tenim la sensació que seguirà en la mateixa línia, la direcció no ha donat lloc a negociar res», assegura el president del comitè, Xavier Cherino.

El comitè d’empresa, format pels sindicats CCOO, UGT i DOMUM, ha denunciat aquest dilluns la situació a través d’un comunicat. En aquest, afirmen que «durant el període de negociació l’empresa no ha estat capaç d’argumentar els criteris que l’han portat a seleccionar aquests 24 companys». «Ens crida profundament l’atenció que tots siguin personal directe de producció», afegeixen.

El comitè considera que la política industrial, implementada pel gerent de la companyia, Alfons Cirera, és un «fracàs». Des del comitè relaten que «quan el 2015 Cirera va decidir canviar el model productiu, l’empresa estava produint 1.300 tones al mes i tenia una plantilla de més de 200 treballadors», ara, si finalment es tirà endavant l’acomiadament de part de la plantilla, restaran 60 treballadors i «una producció de 60 tones al mes».

Per la seva banda, Cirera defensa que la situació al sector industrial és «molt difícil» i que els preus de l’energia ho compliquen encara més. En aquest sentit, assegura que «l’única sortida» que tenen és desenvolupar especialitats.

Més d’un mes sense activitat

L’empresa està sense activitat des de fa més d’un mes. Des de principis de 2022 el 90% de la plantilla estava immersa en un expedient de regulació temporal que va finalitzar el 31 de desembre. Durant els darrers mesos Nylstar ha dut a terme aturades de producció a causa de l’encariment dels costos energètics. «Estem passant un moment en el qual totes les circumstàncies ens han afectat», va afirmar Alfons Cirera el passat mes de novembre.

Des del comitè expliquen que la companyia elèctrica que oferia energia a Nylstar va tallar el subministrament a l’empresa el passat setembre, ja que Nylstar tenia un deute amb aquesta, segons detallen des del comitè. A partir de llavors la tèxtil de Blanes s’abastia amb generadors de gasoil. A més, des del comitè relaten que al desembre es va tallar el subministrament de gas. Segons declaren, l’empresa diu que instal·larà un dipòsit de gas propà. 

Des de l’empresa exposaven al novembre que, durant 2022, han hagut d’assumir un sobrecost de les factures de llum i gas de 2,2 milions d’euros, cosa que va obligar la companyia a haver de redirigir l’estratègia de producció.

Durant aquest mes de gener els treballadors continuen assistint a la feina, malgrat que no hi ha producció. «El que s’està fent és feina de recuperació de restos, organització del magatzem, control de l’estoc...», explica Xavier Cherino.

El comitè d’empresa diu que estan fent reunions amb la Generalitat des del mes d’agost i que al llarg d’aquest mes es farà una compareixença al Parlament per aconseguir que l’empresa segueixi amb la seva activitat industrial i «no es vegi convertida en una mercantil dedicada només a la compra i venda».

A més, aquest dilluns el comitè d’empresa s'ha reunit i ha decidit coordinar accions de protesta. Com que creuen que serà «impossible arribar a cap tipus d’acord», han convocat una concentració a les portes de la fàbrica per aquest dijous.

TEMES