Espanya demana a la UE menys dependència dels productes fertilitzants

Planas traslladarà als seus homòlegs europeus la necessitat de seguir l’evolució dels sectors afectats per l’increment dels costos de producció

Luis Planas, aquesta setmana al Congrés. | EUROPA PRESS

Luis Planas, aquesta setmana al Congrés. | EUROPA PRESS / Efe

Efe

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, incidirà la setmana que ve davant dels seus homòlegs europeus en la necessitat de trobar mecanismes que redueixin la dependència exterior de matèries primeres per a la fabricació de fertilitzants. Al consell consultiu de política agrària i sectorial pesquera amb les comunitats autònomes, el representant de Múrcia, Antonio Luengo, va demanar la reducció de l’IVA del 10 al 5 per cent en pinsos i fertilitzants, que en poder sol·licitar ajudes només els productors que hagin rebut de la Política Agrària Comuna el 2022, perjudicaria els agricultors murcians de regadiu. Del total d’hectàrees de cultiu a l’autonomia, 417.886 hectàrees, només el 39%, 165.126, rebrien ajudes, 110.000 de secà i 55.126 de regadiu.

Vol també que la reducció s’estengui als pinsos per a animals, igual que ha proposat el Govern francès, per compensar la negativa a reduir l’IVA de la carn, cosa que alleujaria també «la difícil situació del sector provocada per la pujada de les primeres matèries i l’energia».

El ministre defensarà la necessitat de garantir l’accés a preus assequibles per part dels agricultors, segons va explicar el Departament en un comunicat després de celebrar per videoconferència el consultiu.

En aquest sentit, va informar que traslladarà a la Comissió Europea la necessitat de continuar el seguiment de l’evolució dels principals sectors afectats per l’increment dels costos de producció, com a conseqüència de la guerra a Ucraïna.

Planas va concretar que el Ministeri ha fet un seguiment «minuciós» del comerç exterior de les principals matèries primeres importades, com ara cereals i soja, i que «no s’ha produït en cap moment risc de desproveïment».

Transport d’animals vius

Durant el proper Consell, el ministre també avalarà l’actualització de la normativa comunitària sobre el transport d’animals vius, perquè es puguin incorporar millores que incrementin el benestar durant els trasllats, però que també tingui en compte l’impacte socioeconòmic de l’activitat ramadera. Està previst que Portugal presenti un document de treball, que compta amb el suport d’Espanya, que recull la necessitat de mantenir els fluxos comercials d’animals vius per garantir l’activitat ramadera i l’estabilitat del mercat.

El ministre també va assenyalar que la Presidència sueca presentarà al Consell les prioritats d’actuació per a aquest semestre, que seguirà marcat pels problemes que la guerra està provocant en la producció d’aliments.

Planas expressarà així mateix la disposició d’Espanya a col·laborar de manera «estreta» amb la nova presidència per avançar en els diferents assumptes agroalimentaris i reforçar la competitivitat del sector.

A més, s’obrirà un debat sobre l’impuls de la bioeconomia i Planas creu que aquesta àrea constitueix una oportunitat per al desenvolupament de polítiques «integrals dirigides al medi rural», que reforcin el paper dels productors primaris i tinguin «més en compte les necessitats reals». Per això, la innovació, la formació i la divulgació són eines «clau» per dotar de més valor afegit la cadena agroalimentària, va explicar.

En matèria pesquera, Planas va presidir la Conferència Sectorial, que va designar dos vocals per a la Comissió Rectora de l’Institut Espanyol dOceanografia en representació de les autonomies.

Subscriu-te per seguir llegint