El pla d’acollida a l’empresa

La bona integració dels nous empleats és fonamental també pel bon funcionament de cada negoci

Una bona acollida és fonamental pel nou treballador.

Una bona acollida és fonamental pel nou treballador. / GETTY IMAGES

DdG/AMIC. Girona

Segons les estadístiques, el 22% dels nous treballadors deixen el seu lloc de treball durant els dos primers mesos, per motius tals com: la inadaptació al lloc, discrepàncies amb la visió de l’empresa o els seus directius o unes expectatives creades que no s’ajusten finalment a la realitat de la nova ocupació.

La majoria d’aquests abandonaments podrien evitar-se si es realitza per part de les empreses, en concret del departament de RH, un bon pla d’acolliment al nou treballador: l’anomenat Pla onboarding, o com es diria als Estats Units, el «From desk to yes».

Aquest pla té com a objectiu aconseguir una bona integració de l’empleat a l’empresa. I en ell, no sols s’ha de descriure detalladament les funcions a desenvolupar, sinó que també ha de contenir informació relativa a:

- Organigrama de l’empresa, perquè el treballador tingui constància de qui és el cap i de quins departaments o persones depèn directament.

- Mitjans de treball o eines necessàries per al desenvolupament de les seves tasques.

- Lloc del lloc de treball i horari.

- Calendari laboral.

- Pla d’evacuació.

- Accessos i contrasenyes que li siguin necessaris.

- Telèfons d’interès (mútua d’accidents, departament informàtic, departament de manteniment o RH, etc).

- i el que és més important: la política, missió i valors de l’empresa, així com els costums que regeixin dins l’organització.

A més del lliurament d’aquest pla, és aconsellable organitzar una bona benvinguda, on s’han de presentar als seus nous companys, així com acompanyar-lo en un recorregut per totes les instal·lacions de l’empresa, a fi que pugui fer-se una idea global del negoci. És crucial també durant els primers dies i setmanes estar atent a la seva conducta i preguntar-li com es troba, si requereix alguna cosa o si té algun dubte sobre algun aspecte del treball.

Els beneficis que comporta tenir un pla onboarding són nombrosos, entre ells: la disminució de la rotació laboral i l’absentisme, la millora la productivitat o la retenció del talent, entre molts altres.