Les empreses gironines que exporten s’han triplicat en els últims 20 anys

Sis companyies de la província concentren més del 20% de les exportacions

Contenidors preparats per a l'exportació

Contenidors preparats per a l'exportació / DdG

Oriol Puig Tomàs

Oriol Puig Tomàs

Gairebé 4.600 empreses amb seu a les comarques gironines van facturar l'any passat part de la seva producció a l’estranger. En només 20 anys, el nombre de companyies gironines que ha fet el pas a l’exportació s’ha triplicat. De fet, al 2022, el volum exportat per la indústria gironina va batre tots els rècords històrics: 7787 milions d’euros.

Tot i que cada cop són més les companyies que fan el salt a l’exterior, també és cert que no totes consoliden el mercat estranger. De fet, el nombre d’empreses amb seu a la província que exporta de forma regular -venen a l’estranger almenys mil euros els últims quatre anys- es va situar l’any passat en 1.262. La xifra, tot i que no para de créixer, s’ha mantingut força estable en els últims anys.

Frigorifics Costa Brava

Frigorifics Costa Brava / DdG

Un de les característiques del sector exterior gironí és la seva dependència creixent del sector alimentari, especialment de la indústria alimentària. Les sis empreses gironines que més exporten són càrnies: Frigorífics Costa Brava, Càrniques de Juià, Friselva, Càrniques de Celrà, Noel Alimentaria i Càrnica Batallé. Si sumem el seu volum exportador representen a l’entorn del 20% del total d’exportacions gironines segons un informe d’ACCIÓ en base a Orbis, CESCE i Informa.

A nivell espanyol la dinàmica és similar: les 1.000 empreses exportadores més grans realitzen el 67% de les exportacions totals d’Espanya i només 100 duen a terme gairebé el 38% del total,d’acord amb un estudi elaborat pel Club d’Exportadors i Inversors Espanyols a partir de les dades de Duanes de l’Agència Tributària.

L’estudi, que analitza el perfil dels exportadors espanyols de béns, conclou que el pes de les grans empreses exportadores en el valor de les exportacions agregades nacionals és molt elevat i estable al llarg del temps.

Així, aquestes proporcions s’han mantingut inalterades durant els últims 20 anys, i encara que hi ha una certa rotació d’empreses en els llocs de major volum d’exportació, és baixa. Concretament, hi ha 365 empreses que han concentrat el 45% aproximadament de les exportacions totals de béns en el període 1997-2021 i el 47% del creixement de les exportacions en els últims 20 anys es deu als 100 majors exportadors.

Per això, l’estudi, que destaca l’aportació «positiva i significativa» d’aquestes grans empreses al creixement de les vendes exteriors, assegura que Espanya perdria l’avantatge comparatiu en el 45% de les exportacions si el principal exportador de cada sector desaparegués.

L’estudi també revela que el nombre d’exportadors s’ha multiplicat per 4 en els últims 25 anys, arribant a les 235.000 empreses ,encara que la immensa majoria exporten volums molt reduïts. Actualment només 52.000 empreses exporten anualment més de 100.000 euros. Per tot això,el Club d’Exportadors i Inversors Espanyols ha demanat al Govern el disseny de polítiques econòmiques que afavoreixin el creixement sostingut en el temps de les empreses que poden aconseguir volums significatius d’exportacions.

En un comunicat, aposten per estudiar actuacions de caràcter transversal que promoguin fusions o que eliminin barreres i estimulin el creixement amb incentius de caràcter fiscal, laboral, o de cobertura de riscos, entre altres mesures.

Per al Club d’Exportadors, aquestes grans empreses exportadores generen, a més avantatges competitius internacionals al país i a l’ecosistema productiu i exportador de les regions on estan establertes.

Per això, l’estudi assenyala que, junt amb les polítiques que promouen que les petites i mitjanes empreses s’iniciïn en l’exportació amb l’objectiu que algunes aconsegueixin grans volums d’exportació, també és necessari dissenyar actuacions específiques enfocades a la captació de grans empreses internacionals que desenvolupin la seva activitat exportadora des d’Espanya. En aquest sentit, els autors asseguren que la inversió estrangera és un gran impuls a l’exportació. 

Subscriu-te per seguir llegint