Rànquing: Aquestes són les empreses exportadores més grans de Girona i Catalunya

Concentren a l'entorn d'una quarta part de les vendes que la indústria gironina fa a l'exterior

Empreses industrials exportadores. A dalt, Frigorífics Costa Brava. A baix, fàbriques de Dolce Gusto a Girona i de Seat a Martorell

Empreses industrials exportadores. A dalt, Frigorífics Costa Brava. A baix, fàbriques de Dolce Gusto a Girona i de Seat a Martorell

Oriol Puig Tomàs

Oriol Puig Tomàs

Un informe d'Acció, a partir de les bases de dades d'Orbis, CESCE i Informa, ha permès elaborar un rànquing de les principals empreses manufactureres que exporten productes fabricats a Catalunya. Entre elles, n'hi ha vuit amb seu o establiment industrial a les comarques gironines, la majoria vinculades al sector carni. Les seves xifres agregades d'exportació ronden els 2.000 milions d'euros, el que suposa més d'una quarta part del volum de vendes a l'estranger que es fan des de les comarques gironines.

Frigorífics Costa Brava SA

Frigorífics Costa Brava SA és, segons Acció, la novena empresa industrial amb més volum d’exportacions de Catalunya (més de 500 milions d’euros anuals). Forma part del grup alimentari Cañigueral, que compta amb una facturació anual superior als mil milions d’euros, i una quinzena de plantes de producció que donen feina a gairebé 4.000 persones.

Friselva SA

Propietat de la família Ramió -Miquel Ramió Serra va iniciar la seva activitat com a tractant de bestiar a Sant Jordi Desvalls-, actualment tenen la seu a Riudellots de la Selva, on compten amb un escorxador i sala d’especejament. Va començar a exportar a l’Àsia a principis del segle XXI, primer a Japó, després a Corea del Sud i finalment a la Xina.

Càrniques de Juià SA - Càrniques de Celrà SL

Les dues companyies formen part d’Olot Meats Group, que té com a president i accionista de referència l’empresari Mikel Soraluze. Carniques de Juià, fundada el 1987, és l’origen d’un gegant carni amb capacitat per processar 18.000 porcs diaris i que exporta més del 80% de la seva producció. 

Noel Alimentaria SAU

Fundada fa més de 80 anys a la Garrotxa, s’ha convertit en un gegant de l’alimentació que comercia amb productes carnis frescos, cuits i curats, però que també elebora proudctes vegans, pizzes, cremes de verdures o croquetes. Compta amb una quinzena de plantes on ocupa més de dos mil treballadors i exporta a una setantena de països. 

Carnica Batallé SA

Forma part del Grup Batallé, amb seu a Riudarenes, i que compta amb diferents empreses vinculades a la producció de porcí, que van des de la cria i engreix de porcs, als escorxadors, les sales de desfer i la producció de productes curats. Des de l’any 2016 està homologada per exportar a la Xina.

Arconvert SA

Integrada al grup italià Fedrigoni, Arconvert és l’evolcuió història de l’antiga Manipulados del Ter SA (Manter), fundada l’any 1944 a Sarrià de Ter. Especialitzada en la fabricació de paper i film autoadhesiu, fa més d’una dècada es va traslladar a unes noves instal·lacions a Sant Gregori. Arconvert va absorbir va pocs anys altres filials de Fedrigoni a Espanya com la gironina Sadipal i les barcelonines Ritrama i Compte.

Nestlé España SA

La multinacional suïssa té la seu de la seva filial espanyola a Esplugues de Llobregat, però a Girona hi ha una de les seves fàbriques de cafè més grans d’Europa i del món. Segons dades de la pròpia companyia, a Girona s’hi processa més de l’1% de la producció mundial de cafè, que acaba convertit en cafè soluble de la marca Nescafé o en càpsules de Dolce Gusto. Tot i que la companyia fa anys que no dona dades detallades de la producció i del volum d’exportació des de Girona, fa una dècada assegurava que exportava el 74% de la seva producció a una setantena de països.

Aquest és el rànquing complet de les principals empreses manufactureres que fabriquen a Catalunya, ordenades per xifra d'exportació, segons el Directori d'Empreses Exportadores d'ACCIO en base a Orbis, CESCE i Informa. Les dades corresponen als exercis 2020 i 2021.