Les empreses gironines aposten per tecnologies el núvol i ciberseguretat

CDTI i ACCIÓ aporten 136 milions en ajudes en 10 anys a empreses de les comarques gironines

Gerard Lechuga i Andrea Bikfalvi durant la presentació de l'informe ObservaTIG

Gerard Lechuga i Andrea Bikfalvi durant la presentació de l'informe ObservaTIG / Marc Martí

Oriol Puig Tomàs

Oriol Puig Tomàs

L’informe ObservaTIG, presentat ahir a Girona, recull per primera vegada dades contrastades d’ajuts públics concedits entorn a la tecnologia i la innovació a les comarques gironines, i fa una enquesta a 165 empreses per radiografiar l’estat de la innovació, la recerca i la transferència universitat-empresa. 

L’enquesta recull la preocupació de les empreses gironines per la transformació digital, essent les tecnologies en el núvol, ciberseguretat i la internet de les coses aquelles en les que detecten més potencial.

Tecnologies on les empreses veuen més potencial

Tecnologies on les empreses veuen més potencial

Així mateix, destaquen que el 64% de les empreses fan recerca i desenvolupament, i que un 75% fa innovació (excloent R+D). Tant en un cas com en l’altra, prop d’una quarta part de les companyies col·labora en aquests processos ja sigui amb un soci o amb una entitat externa.

L’informe també posa de relleu que una de cada dues empreses gironines esperen generar serveis, productes, processos nous o millorats com a prioritats empresarials. Es tracta d’un percentatge baix si el comparem amb els resultats del Baròmetre de la innovació i la transformació digital a Catalunya, presentat l’any passat per ACCIÓ, segons el qual més del 80% de les empreses amb R+D esperaven obtenir un producte/servei nou o millorat en els pròxims mesos.

Ajudes públiques

Pel que fa als ajuts públics Entre 2012 i 2021, el CDTI -depenent del govern espanyol- va aportar 129 milions d’euros, en més de 200 projectes, més de la meitat del sector industrial. En el mateix període, ACCIÓ -depenent de la Generalitat- va aportar 7,5 milions d’euros de finançament al teixit econòmic gironí, essent la indústria el sector més beneficiat.

Ajudes del CDTI i ACCIÓ

Ajudes del CDTI i ACCIÓ

L’estudi també inclou dades de valorització de la Universitat de Girona: l’any 2021 va realitzar més de 200 col·laboracions amb empreses i entitats per valor de més de dos milions d’euros. En el cas dels contractes, tenen una durada mitjana de 27,5 mesos i un import mitjà de 18.000 euros. Els serveis, per la seva banda, tenen una durada mitjana de 2,6 mesos i un import de 5.000 euros. 

Contractes de la UdG amb empreses i entitats

Contractes de la UdG amb empreses i entitats

Es tracta de xifres molt modestes, tot i que en l’estudi s’afirma que un 64% de les empreses «vol col·laborar en el futur amb la UdG», i que les empreses que hi han col·laborat puntuen com a notable la relació que han mantingut amb la universitat i el peronal dels grups de recerca amb finalitats de R+D+i.

Valoracions

L’informe ObservaTIG també incorpora valoracions personals de representants d’universitat i empreses a les quals es garanteix l’anonimat, però que són una mostra de la relació que mantenen. 

«Estaríem interessats a col·laborar si trobéssim un interlocutor clar i poguéssim identificar projectes concrets», apunten des d’una empresa.

«Les empreses grans son les que més treballen amb les universitats, en el fons son les que menys ho necessiten, son les que tenen la capacitat per tenir el seu propi departament de I+D. Les PIMEs son realment les que es podrien beneficiar del servei i el coneixement de la universitat», comenta un responsable de la UdG.

L’estudi, impulsat pel Patronat de l’EPS i el Campus Innovació i Tecnologia de la UdG, ha estat elaborat per Andrea Bikfalvi, Pilar Marquès, Rudi de Castro, Jana Kunecova, membres i col·laboradors de la Càtedra d’Empresa Familiar UdG.

[object Object]
  • A les comarques gironines alguns indicadors de finançament públic són superiors a la proporció que correspondria per població i per nombre d’empreses.
  • Les empreses més innovadores, les proactives, generen un patró contrastat i marcat, diferenciant-se de les que són reactives o conservadores.
  • A la UdG hi ha grups de recerca que sobresurten en transferència (grups TECNIO i de l’àmbit tecnològic).
  • La col·laboració universitat-empresa, un cop iniciada, es manté en el temps i està ben valorada.
[object Object]
  • Tan Catalunya com Espanya són territoris innovadors moderats, igual que les comarques gironines on els nivells d’innovació i de transferència són modestos.
  • Els ajuts per a la innovació rebuts es concentren en pocs sectors; poques empreses concentren un percentatge molt elevat del finançament.
  • Un 69% de les empreses presenten un baix nivell d’inputs d’innovació.
  • La col·laboració en transferència entre universitat-empresa presenta nivells molt baixos i les barreres són notables

Subscriu-te per seguir llegint