La «tempesta perfecta» dispara el preu de les taronges i les llimones

La sequera, el final de temporada de moltes varietats i l’augment dels costos són al darrere de la brutal pujada experimentada darrerament

Un agricultor recollint taronges en una foto d’arxiu. | DIARI DE GIRONA

Un agricultor recollint taronges en una foto d’arxiu. | DIARI DE GIRONA / Roberto Bécares

Roberto Bécares

El tuit es va fer viral fa uns dies. Un client va comprar una malla de cinc quilos de taronges en un hipermercat de Getafe per 4,35 euros. Tres dies després, el preu del mateix producte al mateix supermercat es va disparar a 5,75 euros, és a dir, 1,40 euros més. La indignació es va apoderar de la xarxa social, no només per una pujada tan gran en tan poc temps, sinó pel preu al qual arriba un producte tan bàsic. «És que estem vivint la tempesta perfecta», raona Pepe Roig, director d’Asucova, l’organització empresarial de la distribució alimentària a la Comunitat Valenciana sobre com els cítrics han disparat el preu a les últimes setmanes.

Un quilo de llimones pot arribar a costar fins a dos euros als principals supermercats, mentre el quilo de taronja oscil·la entre 1,10 i 1,30 depenent del tipus i la qualitat del producte. Segons agricultors, sindicats del camp i distribuïdors, són diversos els factors que expliquen la brutal pujada. Un dels principals, a més que és el final de temporada a moltes varietats de cítrics, per la qual cosa hi ha menys oferta, és la sequera que s’està vivint no només a Espanya, sinó a nivell mundial, que ha reduït dràsticament la producció a països com Turquia, el Marroc, Grècia o Egipte, d’on Espanya importa molt.

«La caiguda ha estat a tot l’hemisferi nord», explica Cristóbal Aguado, president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), «però a tot això cal afegir a més la pujada dràstica de la llum i dels insecticides, que en alguns casos són del 300%», cosa que ha provocat augments notables ja fins i tot en el preu del producte «en arbre», és a dir, després de la recollida.

Així, segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el quilo de taronja tipus Nàvel es pagava al pagès (sense envasar) a 0,14 euros el gener del 2022 i a 0,31 aquest any, és a dir, més del doble. Mentrestant, el preu de la llimona ha crescut de 0,18 a 0,35, una pujada de més del 88,5%.

Sense cobrir els costos

«El preu ha augmentat, però els agricultors gairebé no cobreixen els costos. Per posar-lo a la destinació, amb l’envasat, són 65 cèntims més, així que el total frega l’euro. Als lineals, però, s’està venent a 1,90 o 2 euros. L’especulació és brutal i algunes cadenes continuen reconeixent que augmenten els marges de benefici», denuncia Antonio Moreno, secretari d’Agricultura d’UPA, que culpa directament les grans superfícies d’aquest preu final.

«Els costos han augmentat a tota la cadena alimentària», defensa el president d’Asucova, que afirma que el cost de posar els cítrics als lineals no baixa «de 70 o 80 cèntims per quilo», ja que cal sumar el tractament en origen, transport, emmagatzematge, embalatge i distribució a les botigues. Un procés que també ha estat encarit per la brutal pujada de l’energia. «És més, és que la pujada de preus a cada baula de la cadena és més gran que la pujada del preu final que ha tingut el producte. La cadena no ha repercutit la pujada de costos», torna a assenyalar el representant de les grans cadenes valencianes.

El cert és que el pagès continua sent el gran perjudicat. «Al final, vendre les llimones és com intercanviar diners pràcticament. És escassament treure’n el cost», assenyala Juan Alcón, agricultor murcià que té dues hectàrees de plantacions de llimones i que protesta, a més, perquè les exigències de qualitat imposades a Europa no s’apliquen als cítrics que vénen de fora de les fronteres comunitàries.

Subscriu-te per seguir llegint