Les exportacions gironines creixen un 12,2% durant el primer trimestre d'any

L'agroalimentari s'impulsa més d'un 30% amb les càrnies al capdavant però les vendes de les químiques van a la baixa

ACN

Les exportacions gironines han crescut un 12,2% durant el primer trimestre del 2023 i les vendes a l'exterior de les empreses de la demarcació ja freguen els 2.000 milions d'euros. Segons recull l'estadística del Ministeri, el sector que s'ha impulsat més és l'agroalimentari. Entre gener i març les firmes que aplega han arribat a créixer més d'un 30% en exportacions; sobretot, per l'embranzida que mantenen les càrnies. Per contra, però, un dels altres motors de l'economia gironina, les químiques, tanquen el trimestre a la baixa (i les seves exportacions decauen en un 17%). Per països, el principal mercat és França. La Xina, sobretot per les vendes de porcí, se situa en cinquè lloc dins el rànquing de destins.

Les empreses gironines tanquen un primer trimestre del 2023 a l'alça en vendes a l'exterior. Entre gener i març, les exportacions han registrat un nou rècord i les firmes de ma demarcació han exportat productes per valor de 1.993,9 milions d'euros. Traslladat en percentatges, això suposa un 12,2% d'increment en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Si s'analitza el global del trimestre, aquell sector que sobresurt per damunt de la resta és l'agroalimentari. Perquè de fet, entre gener i març, les empreses d'aquest clúster han crescut fins a un 30,9% i han facturat 889,8 milions procedents dels mercats exteriors.

I dins l'agroalimentari, la preeminència del carni continua essent indiscutible. De fet, les firmes d'aquest clúster en concentren el gruix d'exportacions, perquè entre gener i març, les seves vendes a l'exterior s'han situat en 516,35 milions. En comparació amb el mateix període del 2022, el creixement és significatiu (perquè aleshores, els escorxadors i les càrnies gironines van exportar per valor de 398,66 milions).

La bona tònica exterior que viu l'agroalimentari, però, no es trasllada a l'altre sector que també és motor de l'economia gironina: les químiques (dins les quals, hi ha la indústria farmacèutica). Perquè les seves empreses tanquen el trimestre a la baixa, i entre gener i març les seves exportacions arriben a caure fins a un 17% (situant-se en 299 milions).

La maquinària, a l'alça

Per últim, el tercer sector que completa el pòdium -el dels fabricants de maquinària- també viu un primer trimestre a l'alça. En aquest cas, entre gener i març del 2023, les seves firmes han exportat components i aparells per valor de 138 milions, cosa que comparat amb el mateix període de l'any passat suposa un creixement del 14% (perquè aleshores, les vendes a l'exterior van situar-se en 121,15 milions).

Més enllà del global del trimestre, les dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme també recullen les dades del mar. Durant aquest mes, les exportacions gironines han crescut un 12,5% i les firmes de la demarcació han enviat productes a l'exterior per valor de 768,3 milions.

I en aquest cas, la situació trimestral també es repeteix. El sector que ha capitanejat el creixement ha estat, de nou, l'agroalimentari (que s'ha impulsat un 21,6% i ha facturat 332,5 milions). I per contra, durant el març, les químiques han reculat en exportacions (tancant el mes amb una baixada del 7,8% i amb 125,1 milions d'euros).

França i Itàlia, al capdavant

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el mercat principal dels productes gironins a l'exterior. Durant el primer trimestre del 2023, les empreses gironines hi han fet vendes per valor de 526,20 milions. A aquest país, el segueixen ja bastant per darrere Itàlia (176,37 milions), Alemanya (159,73 milions) i Portugal (109,14 milions)

Per darrere d'ells, i en cinquena posició, s'hi troba el gegant asiàtic (s'ha de tenir en compte que quan la Xina estava patint els efectes de la pesta porcina, havia arribat a situar-se en segon lloc del rànquing). Aquí, entre gener i març, les empreses gironines hi han fet vendes per valor de 91,46 milions.