És la carn cultivada al laboratori una solució ambiental?

Talls de carn en una fotografia d'arxiu

Talls de carn en una fotografia d'arxiu / Jordi Cotrina

Jesús Domingo Martínez

El dia 16 de maig passat, un article recollit a Agrodigital portava per titular: “La carn cultivada al laboratori podria ser 25 vegades pitjor per al clima que la carn convencional”, titular que porta a pensar i llegir l'article. I és que Investigadors de la Universitat de Califòrnia Davis consideren que és probable que la producció tradicional de carn tingui menys empremta ambiental que la producció de carn a un laboratori. Van realitzar avaluacions del cicle de vida de la carn cultivada al laboratori i les van comparar amb el potencial d'escalfament de la carn convencional.

Els resultats han demostrat que el impacte ambiental de la carn de laboratori podria ser de 4 a 25 vegades més gran que la carn convencional de bestiar vaquí. L'estudi es va centrar en l'energia utilitzada per fer créixer les cèl·lules animals. Els investigadors assenyalen que fins ara, les avaluacions de la petjada ambiental de la carn de laboratori s'han fet considerant una producció a petita escala i no reflecteixen amb precisió les pràctiques que es farien servir per produir aquests productes a gran escala.

L'estudi diu que, si bé és difícil avaluar l'impacte futur d'aquesta indústria, hi pot haver una escala important de canvis econòmics quan es planteja la producció industrial d'aquest tipus de carn. Cal recordar que els defensors de la carn de laboratori la promouen com una solució ambiental que aborda molts dels impactes ambientals associats amb la producció tradicional de carn. Després de l'examen d'aquest sistema d'alta enginyeria, sembla que la producció d'ACBM requereix molts recursos quan s'examina des de la perspectiva de la producció a l'engròs.