Creen noves cel·les fotovoltaiques que permeten simultaniejar cultivar i produir energia

Eurecat ja ha preparat la prova de camp que farà a plantacions de pomeres de Girona i Lleida

Agricultors treballant en un cultiu

Agricultors treballant en un cultiu / Europa Press

Efe

Científics del centre de tecnologia de Catalunya Eurecat han desenvolupat unes noves cel·les fotovoltaiques orgàniques, que són flexibles i semitransparents, de manera que permeten l'ús simultani del sòl per cultivar i produir energia perquè deixen passar les radiacions solars que necessiten les plantes.

Segons ha explicat l'investigador de la Unitat d'Impressió Funcional i Dispositius Integrats d'Eurecat Ignasi Burgués, les noves cel·les fotovoltaiques incorporen materials que asseguren una absorció de llum compatible amb el creixement de les plantes, "una fórmula que obre les portes a una revolució en el camp de l'agrovoltaica atès que fa possible una combinació sinèrgica entre les activitats agrícola i de producció energètica".

Implementats en el marc del projecte europeu Synatra, els nous mòduls orgànics fotovoltaics s'elaboraran amb tècniques d'impressió de materials funcionals i estructuració làser per tal de dotar-los de flexibilitat i del grau de transparència necessari.

Segons Burgués, durant el projecte investigaran l'ús de combinacions de semiconductors orgànics fotoactius amb espectres d'absorció de llum fets a mida per deixar passar la radiació que necessiten diferents plantes per créixer i aprofitar altres regions de l'espectre solar per generar energia elèctrica de forma simultània.

"A més de recobrir les plantacions de forma homogènia, volem investigar beneficis addicionals que creiem que aquesta tecnologia pot aportar, com ara filtrar radiacions perjudicials per a les plantes o contribuir a reduir l'evaporació d'aigua del sòl, mantenint unes condicions més suaus i aptes per als cultius", ha afegit la investigadora d´Eurecat Laura López. El projecte inclourà la fabricació d'un prototip que integrarà aquests nous mòduls solars fotovoltaics flexibles en sistemes de protecció agrícola.

El director de la Unitat d'Impressió Funcional i Dispositius Integrats d'Eurecat, Paul Lacharmoise, ha especificat que avaluaran "l'impacte d'aquesta tecnologia en ambient real amb la integració dels mòduls fotovoltaics en xarxes de protecció per a gelades, per funcionalitzar i revalorar sistemes agrícoles ja existents". Eurecat ja ha preparat la prova de camp que farà a plantacions de pomeres a Girona i Lleida