L'opinió de Niño Becerra sobre la jornada laboral de quatre dies: 'Els miracles no existeixen'

L'economista es torna a mostrar escèptic amb l'estratègia que volen implementar algunes empreses

DdG

L'economista Santiago Niño Becerra sol pronunciar-se sobretot allò que genera debat: les pensions, els salaris, l'emigració... I una vegada més s'ha tornat a mostrar escèptic. En aquesta ocasió, per la jornada laboral de quatre dies, cosa que en els últims mesos han demanat molts treballadors.

Fa temps que algunes empreses intenten introduir una jornada laboral menys exigent per als seus treballadors, amb l'objectiu que puguin conciliar millor la seva vida familiar. "El 2019, per exemple, els empleats de Microsoft al Japó van treballar 4 dies a la setmana sense reducció salarial durant un estiu i, tot i això, l'empresa va afirmar que la seva plantilla era un 40% més productiva", va escriure en un fil de Twitter.

Una estratègia que Niño Becerra no acaba d'entendre. "Jo he treballat molts anys en companyies privades i si treballant un 20% menys de temps la productivitat creix el 40%, una de dues, o s'han realitzat inversions i canvis organitzatius profunds, o abans es perdia el temps miserablement: els miracles no existeixen”, va afirmar l'economista.

I, a més, també va esmentar una de les temàtiques amb més controvèrsia en l'àmbit laboral: la intel·ligència artificial. "D'altra banda, si amb la IA es podrà reduir més el temps de treball, això llegit al revés diu: mantenint la jornada de treball i fins i tot augmentant salaris, es podrà reduir la plantilla", va afegir.

"I una altra cosa més: el temps de treball podrà reduir-se en segons quins subsectors i activitats, però no en altres ni altres, i això pot crear treballadores/es de Classe A i de Classe B. Gestionar una cosa així serà complexa", ha conclòs economista.