«Les cases de fusta són millors per a la salut»

La gironina Lignia Estructures valora positivament la seva participació en la 22a edició de Construmat

Stand de Lignia Estructures a la fira Construmat.

Stand de Lignia Estructures a la fira Construmat. / Lignia Estructures

ACN

«Les cases de fusta són de material més sostenible i més aïllant, això fa que el consum energètic sigui menor al d’una casa de formigó. A més és millor per a la salut, pels materials que s’utilitzen durant els primers mesos es respira tota la pols del formigó», explica Glòria Llonch, responsable comercial de la companyia gironina Lignia Estructures.

L’empresa d’Aiguaviva, dedicada al disseny, càlcul, fabricació i muntatge d’estructures i cases de fusta, va estar present fa escassos dies a l’edició d’aquest any del Construmat, una de les principals fires del sector de la construcció.

L’empresa gironina es va fundar fa tan sols un any i enguany ha estat la seva primera participació en la fira, malgrat que Llonch explica que «tant els treballadors com el gerent porten molts anys en el món de la fusta». «El gerent ja havia participat en la fira altres anys», diu.

La companyia gironina explica que la seva intenció era donar-se a conèixer a la fira i buscar nous clients. «És una de les fires més importants a Espanya i Catalunya i hem superat les nostres expectatives. No hem parat d’atendre gent», assegura la responsable comercial de l’empresa.

La fusta, tema estrella

L’ús de la fusta per a les noves construccions s’ha convertit en un dels elements estrella de l’edició d’aquest any del Construmat, al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. El director del Saló, Roger Bou, assegura que detecta una «tendència clara» de més demanda d’expositors que hi volen presentar els seus productes. No obstant això, Bou és partidari de no crear un debat entre fusta, ara «de moda»; ciment o formigó sinó que hi hagi una «complementarietat».

«A Catalunya, som un territori que no tenim gas ni petroli, però tenim fusta. Hem d’aprofitar aquesta matèria primera que tant ens pot donar», reivindica el director comercial de l’empresa del Pallars Sebastia, Sergi Sebastia. Per Sebastia, la fusta «no es pot comparar amb cap altre element constructiu» i recorda que a més d’obtenir-se de la llavor compta, entre els seus principals beneficis, com la lleugeresa, l’eficiència i «transpirabilitat» i a més es tracta d’un material hidroscòpic, és a dir, que regula la humitat per si sola.

En termes similars, es refereix Marc Figueras, de la gironina Lignia Estructures. Figueras ressalta la calidesa, l’estabilitat estructural, una llarga durabilitat, l’economia circular, que permet mantenir els boscos i una construcció «més saludable» que si s’utilitzen químics o altres productes.

Per la seva banda, l’arquitecte Eduard Quadern, de Quadern Campanals Arquitectes, també destaca la sostenibilitat i que és un recurs proper» i a més és un material de «qualitats resistents i aïllaments tèrmics», entre d’altres.

Una demanda creixent

L’ús de la fusta per a la construcció és encara baix, però els fabricants detecten una demanda que va en augment. Marc Figueras certifica que l’ús de la fusta en les construccions és encara molt baix, però que les projeccions de futur «són molt bones». En aquest sentit, assenyala que «a poc a poc» els clients van acceptant aquest tipus de construcció, especialment entre la població més jove, ja que han tingut una educació més enfocada cap a la sostenibilitat i cap al reciclatge. En canvi, l’ús de la fusta costa més d’introduir entre els clients i arquitectes de més edat, sostenen des de l’empresa gironina.

En un moment «sòlid»

Roger Bou apunta que la recuperació del sector de la construcció després de la pandèmia i altres crisis és un fet. «El que parles amb moltes empreses és que el sector està en un moment sòlid, de creixement no exagerat però sí sostingut, les empreses estan en una solidesa financera», comenta Bou.

De fet, una conseqüència d’aquest bon moment és que el saló ja està plantejant doblar l’espai expositiu i passar dels 14.000 metres quadrats als 25.000. Per ara, ja han rebut sol·licituds d’empreses per reservar espai per a l’any que ve, fet que implicaria fer ús de més espai del recinte de Fira de Barcelona.

15.000 visitants

A la seva 22a edició, després de quatre anys sense celebrar-se, la fira ha comptat amb 210 expositors i prop de 400 marques representades que han presentat més de 150 novetats en el sector. En total al voltant d’uns 15.000 visitants han visitat la fira. El president de Construmat, Xavier Vilajoana, afirma que «estem molt satisfets per l’acollida que el sector ha tornat a brindar a Construmat. Durant els tres dies de celebració, els estands, les activitats i els passadissos han estat plens de professionals que s’han acostat per conèixer les novetats en matèria de sostenibilitat que ja són una realitat al mercat».