Accedir a l’habitatge és cada vegada més difícil. Els preus del lloguer, sobre tot en zones tensionades com les ciutats o indrets turístics com la Costa Brava, estan pels núvols. Segons l’últim estudi de preus de la Cambra de Propietat Urbana, el lloguer mitjà als municipis del litoral estaria situat als 710 euros. A tot això, cal sumar la dificultat d’accedir a un habitatge en propietat. Els preus, la pujada dels tipus d’interès, o la quantitat d’estalvi necessària per poder accedir a una hipoteca dificulten aquest tipus d’operacions, sobre tot entre les persones més joves.

També hi ha una manca endèmica d’habitatge públic o social. Segons les dades, a Catalunya només representarien el 2% del total, mentre que la mitjana del conjunt de la Unió Europea estaria situada al 9,3%. Davant d’aquesta situació, en els últims anys han sorgit noves alternatives i models que facilitarien més l’accés. Un exemple seria l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, que des de l’any 2004 s’ha impulsat a Catalunya a través d’entitats com Sostre Cívic.

Actualment, aquest col·lectiu disposa de dos projectes d’habitatge cooperatiu a la Costa Brava. D’una banda l’edifici La Sala de Calonge, un projecte que va néixer amb l’objectiu de facilitar l’emancipació dels joves. Actualment ja es troba en funcionament i té cinc habitatges disponibles dels 14 que té el projecte. D’altra banda, Sostre Cívic està impulsant en col·laboració amb l’ajuntament de Palamós el projecte Terra de Mar. En aquest cas seran 34 habitatges socials i cooperatius, a més de ser la primera edificació d’aquestes característiques a Girona.

Què és l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús?

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és un model alternatiu que trenca amb el model especulatiu del mercat immobiliari. “Es garanteix el dret a l’habitatge a llarg termini i s’entén aquest com un bé d’ús i no d’inversió, posant les persones i les seves necessitats al centre”, expliquen des de Sostre Cívic. Concretament, hi hauria dues particularitats que definirien aquest model: La propietat col·lectiva i el dret d’ús.

L’habitatge no es pot ni vendre ni llogar, ja que la propietat es de tots els socis de la cooperativa i la gestió és democràtica i participativa. D’aquesta forma s’evita un model especulatiu i el lucre individual. Les persones que hi participen poden viure de forma indefinida a l’habitatge, es a dir, el dret d’ús. Han de fer una aportació inicial i, a posteriori, es paguen quotes mensuals estables que cobreixen el manteniment i el funcionament del projecte.

Quins avantatges té l’habitatge cooperatiu?

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús té alguns avantatges que converteixen el model en una veritable alternativa a les formes tradicionals d’accedir a l’habitatge. Des de Sostre Cívic en concreten quatre:

  1. Assequible. És molt més econòmic que comprar un habitatge, té més facilitat d’accés i no necessita hipoteca.
  2. Estable. A diferencia del mercat del lloguer tradicional, en aquest cas les quotes no varien al llarg del temps i el contracte és indefinit.
  3. Comunitari. Tothom hi participa de tot. Les decisions es prenen de forma col·lectiva i sempre hi ha una filosofia de suport mutu.
  4. No especulatiu. És un model sense ànim de lucre, a preu de cost i no especulatiu que garanteix l’accés a l’habitatge i té un impacte positiu a l’entorn.

Habitatges cooperatius a la Costa Brava

Actualment, com comentàvem a l’inici de l’article, Sostre Cívic té en marxa dos projectes d’habitatges cooperatius en cessió d’us a la Costa Brava: La Sala de Calonge i Terra de Mar a Palamós.

Cinc habitatges cooperatius en cessió d’ús a Calonge

El projecte La Sala de Calonge va néixer amb l’objectiu d’oferir una alternativa assequible i digne als joves del municipi. Actualment, les cinc places que queden estan obertes a qualsevol persona de qualsevol municipi, tot i que amb preferència pels menors de 36 anys. Es va rehabilitar un edifici que estava en desús amb 14 habitatges, dels quals només queden cinc disponibles. Es tracta d’un edifici de dues amb plantes i soterrani, que disposa d’un pati col·lectiu per a totes les persones que hi resideixen.

Façana de l'edifici La Sala Cedida / Sostre Cívic

Els pisos disponibles compten amb un rebedor, dues habitacions, un bany, menjador i cuina amb safareig. Tot l’edifici es va rehabilitar i es van fer millores per assolir la catalogació d’eficiència energètica A. S’ha instal·lat una caldera de biomassa que funciona amb pellets i hi ha plaques solars. Amb tot això, les despeses individuals d’electricitat, aigua calenta i calefacció són molt baixes. ¡Ah! I per impulsar un model de mobilitat més sostenible, l’edifici disposa d’un cotxe elèctric col·lectiu de la cooperativa Som Mobilitat.

Una habitació d'un pis de La Sala de Calonge Cedida / Sostre Cívic

L’aportació inicial és de 5.400 euros per quatre dels pisos disponibles i 5.300 per a un. Les quotes mensuals varien: n’hi ha dos per 646,90 €, uns altres dos per 645,70 € i un per 626,89 €. Pots demanar més informació a Sostre Cívic.  

Terra de Mar: Habitatge cooperatiu a Palamós

Terra de Mar serà la primera cooperativa d’habitatge que es construirà de zero a les comarques gironines. És un projecte de Sostre Cívic que compta amb la col·laboració de l’ajuntament de Palamós, qui ha cedit durant 75 anys un dret de superfície d’una parcel·la de 1.000 metres quadrats a l’avinguda Catalunya per construir un edifici de cinc plantes amb 34 habitatges, qualificats com a protecció oficial, per a gent jove, persones grans i famílies monoparentals prioritariament.

L’avantprojecte de l’edifici cooperatiu que es vol construir a l’avinguda Catalunya de Palamós. | SOSTRE CÍVIC ARIADNA RECHE. PALAMÓS

Els pisos tindran entre 39 i 60 metres quadrats, d’una a tres habitacions, espais col·lectius i condicionament passiu de confort a l’interior dels habitatges que els donarà una certificació d’eficiència energètica A. L’aportació inicial variarà entre 12.000 i 17.000 euros i les quotes mensuals aniran entre els 430 € i els 680 €. El projecte ja disposa de llicència d'obres i l'edifici estarà enllestit l'any 2026. És un bon moment per apuntar-se com a soci, ja que encara queden places lliures.

Render d'un menjador de l'edifici Terra de Mar Cedida / Sostre Cívic

Més informació

Al web de Sostre Cívic

Trucant al 93 399 69 60