Adjudiquen el negoci milionari de les botigues «duty free» a l’aeroport de Girona

El grup suís Dufry es fa amb una quota de mercat entorn del 90% del megaconcurs que es va llançar al desembre amb la intenció fallida de trencar amb el monopoli uLa firma ha pagat 185 milions d’euros pel lot dels aeroports catalans i Barajas

Una imatge del "duty free" de l'aeroport de Girona.

Una imatge del "duty free" de l'aeroport de Girona. / DdG

R.M. Sánchez/DdG

La companyia d’origen suís Dufry continuarà explotant les botigues «duty free» dels aeroports de Girona, El Prat, Reus i Barajas. La companyia dirigida el català Xavier Rossinyol ha estat l’única a fer una oferta en la segona licitació per a l’explotació de les botigues lliures d’impostos dels aeroports de Madrid i de Catalunya, després que aquests dos lots quedessin deserts en l’anterior procediment de licitació. L’oferta presentada per Dufry ascendeix a 185 milions d’euros i cobreix la quantitat mínima que havia exigit Aena tant en la primera com en la segona licitació.

El lloguer d’espai en les terminals per a les botigues lliures d’impostos és la principal font d’ingressos dins del negoci comercial d’Aena. En la licitació inicial del negoci dels «duty free», Aena va imposar com a condició que cap operador absorbís més del 80% del negoci. A finals de maig, el consell d’Administració d’Aena va adjudicar la gestió de les botigues lliures d’impostos en un total de 23 aeroports espanyols, però van quedar deserts els lots corresponents a Madrid i Catalunya.

Al maig, el lot Andalusia-Mediterrani, així com el de Balears, va recaure en l’empresa Dufry. L’adjudicació a Canàries va ser per a Canariensis, i per als aeroports del nord (Galícia, Astúries, Cantàbria i Euskadi) l’adjudicatari va ser el grup francès Lagardère.

Ara, després de guanyar -com a únic postor- les «duty free» de Madrid i de Catalunya en una licitació separada de l’anterior, el resultat és que Dufry, l’empresa dirigida per Rossinyol, es farà amb una quota de mercat pròxima al 90% del negoci de les botigues lliures d’impostos dels aeroports espanyols. El concurs «duty free» d’Aena llançat el mes de desembre passat és el major concurs del món en aquest àmbit per volum previst de negoci, uns 18.000 milions d’euros, en el qual els punts de venda implicats ocupen una superfície comercial de 66.000 metres quadrats.

Un negoci "atractiu"

Els resultats del final del procés demostren que és un negoci «atractiu» i «la consolidació de la recuperació del trànsit aeri després de la pandèmia», assegura Aena en un comunicat. El gestor aeroportuari destaca «les excel·lents propostes tècniques», les iniciatives de les quals s’implantaran a les botigues dels aeroports «per a oferir un servei de la màxima qualitat».

Subscriu-te per seguir llegint