"Cal ser valents i apostar per una reducció de la jornada laboral"

Al voltant d'un miler de persones es manifesten a Girona l'1 de Maig

Les imatges de la manifestació de l'1 de maig a la ciutat de Girona

Camil Ros: "Hem de treballar menys i cobrar més"

Pintades contra els establiments turístics i ciclistes de Girona

Joel Lozano

Joel Lozano

Sota el lema "Per la plena ocupació: reduir jornada, millorar salaris", al voltant d'un miler de persones s'han concentrat aquest dimecres als carrers de Girona en la mobilització convocada per CCOO i UGT per l'1 de maig.

"Més salaris, menys jornada", "treball digne per tothom" o "catalana o estrangera la mateixa classe obrera" han estat alguns dels càntics que s'han pogut escoltar per part dels manifestants durant la concentració, que ha arrencat a la plaça Independència, passant per Jaume I, i ha acabat a la plaça del Vi.

Allà, els representants dels sindicats majoritaris s'han dirigit a tots els participants de la marxa. Els sindicats denuncien que l’empresariat faci negoci a través de la "vida dels treballadors" i han reclamat una millora de les condicions laborals, que passa principalment per la reducció de la jornada. "Cal ser valents i apostar per una reducció legal de la jornada laboral", ha afirmat la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López. Una mesura que assegura "millorarà la productivitat i augmentarà els llocs de treball".

López ha emfatitzat que "el treball de qualitat és clau per construir una societat i generar prosperitat, però també des d’un punt de vista econòmic", per això creu que és necessari "premiar a les empreses que fan les coses i desincentivar les empreses que fan negoci a través de la nostra vida". La secretaria general de CCOO a Girona també ha enfocat part del seu discurs en la situació que viu el mercat immobiliari. López ha criticat que "s’està fent negoci amb un dret fonamental" com és l’habitatge. "El mercat immobiliari no pot premiar el negoci d’uns quants", ha remarcat.

Maxi Rica i Belén López en la seva intervenció al final de la manifestació a la plaça del Vi.

Maxi Rica i Belén López en la seva intervenció al final de la manifestació a la plaça del Vi. / Marc Martí

Per la seva banda, el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Maxi Rica, també ha criticat que la manca de voluntat de la patronal a l’hora de redistribuir la riquesa entre els treballadors. "Hem de rebre la part de la plusvàlua que generem amb la nostra participació", ha assegurat.

Rica també ha enfocat el seu discurs en la voluntat d’aconseguir una disminució de la jornada laboral. El secretari general de la UGT a Girona ha explicat que l’objectiu és passar de les 40 hores actuals a 32, tot i que aquest canvi ha de ser progressiu. "No és veritat que no sigui assumible", ha afirmat davant dels manifestats concentrats a la plaça del Vi.

Les eleccions, a tocar

Les eleccions a Catalunya, i també les europees, han estat protagonistes durant la jornada. Amb els comicis a la cantonada, els sindicats han demant als partits polítics d’esquerres que es tinguin en compte les necessitats dels treballadors. "Cal reforçar el sistema públic, la sanitat i l’educació", ha dit Rica.

Els sindicats també han aprofitat per demanar a la ciutadania que «participi massivament» en les eleccions del proper 12 de maig per "donar suport a les forces progressistes" davant "el perill de l’extrema dreta". "Cal que els vots antifeixistes i antireaccionaris omplin les urnes en massa", ha afirmat Belén López.

Manifestació de l'1 de maig a la ciutat de Girona

Manifestació de l'1 de maig a la ciutat de Girona / Marc Martí

Durant la marxa, alguns dels participants han explicat a aquest diari la importància de manifestacions com la celebrada aqest dimecres . "És un dia molt important per als treballadors", ha assegurat Abdelaziz Mohamed, afiliat a CCOO.

Per a Yamal Ahmed Amares, treballador en el sector de recollida de residus, l’1 de maig és "un lluita per reivindicar els drets dels treballadors, que a poc a poc s’estan perdent. Tot està pujant menys els nostres salaris". En la mateixa línia, Cesca Gratacós, treballadora d’UGT, ha assegurat que "és necessari reivindicar els nostres drets per poder fer força i que ens escoltin".

Manifestació alternativa

Posteriorment, a partir de les 18 h, Girona ha acollit una manifestació alternativa a la celebrada al matí, amb uuns 200 participants. L’Estació Jove ha estat el punt de trobada de la concentració organitzada per la CGT i entitats com Endavant OSAN, IAC, COS, el Sindicat d’Habitatge de Salt o Arran, entre d’altres. El sindicalisme alternatiu haa reclamat «equiparació salarial segons el cost de vida», ja que denuncien que «els sous no augmenten segons s’incrementa el cost de la vida». A més, també han reclamat millors condicions laborals i igualtat en l’accés al mercat laboral independentment del sexe o l’ètnia dels treballadors.

Manifestació de la CGT l'1 de maig

Manifestació de la CGT l'1 de maig / Marc Martí