El Gironès és la comarca on més s’incrementen els treballadors al maig

Fins a tres regions de la província de Girona registren un augment dels afiliats a la Seguretat Social superior a la mitjana de Catalunya

El sector serveis lidera les afiliacions.

El sector serveis lidera les afiliacions. / Eduardo Parra/Europa Press

Joel Lozano

Joel Lozano

Els afiliats a la Seguretat Social van créixer a tota la demarcació de Girona durant el mes de maig en comparació amb el mateix mes del 2023. El Gironès lidera l’increment de treballadors, amb una pujada del 3,4%, la segona xifra més alta de Catalunya, només superada pel Solsonès, on va créixer un 11,4% (afectada per la nova divisió comarcal), segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

A aquest increment interanual registrat al Gironès, el segueixen l’Alt Empordà (+3%) i la Selva (+2,9%). Aquestes dues comarques també superen la mitjana catalana, on el nombre d’afiliats a la Seguretat Social va augmentar en 88.090 persones al maig, respecte a l’any anterior, xifra que suposa un augment del 2,5%, i se situa en 3.620.080 persones, segons dades provisionals de l’Idescat.

La resta de comarques també van registrar un increment dels afiliats, tot i que ho van fer per sota de la mitjana catalana. A la Garrotxa els afiliats es van incrementar un 2,5%, seguida pel Pla de l’Estany (+2,4%); el Baix Empordà (+2,2%); la Cerdanya (+1,5%) i el Ripollès (+1,6%).

Si centrem la mirada en la variació mensual, els afiliats a la Seguretat Social creixen pràcticament a totes les comarques de Girona. Aquesta pujada la va liderar el Baix Empordà amb un increment del 2,6%, seguida per la Selva (+2,3%); l’Alt Empordà (+1,9%); la Cerdanya (+0,8%); el Gironès (+0,6%);el Ripollès (+0,4%); i el Pla de l’Estany (+0,2%). A la Garrotxa les xifres no van variar. Al conjunt de Catalunya va augmentar en 31.190 persones, un 0,9%. Els augments més elevats són els del Segrià (3,7%) i el Baix Empordà.

Sector serveis

La proximitat de la campanya d’estiu es va fer notar i el sector dels serveis va liderar les afiliacions a Catalunya, amb un 79,2% sobre el total. Va augmentar en 85.855 afiliacions al maig respecte al mateix mes de l’any anterior, xifra que representa un increment del 2,9%, el més elevat de tots els sectors. L’afiliació al sector serveis va augmentar a tot el territori català, excepte a 3 comarques. La taxa de variació més elevada es va registrar al Gironès (3,9%).

Al maig, l’augment de les afiliacions a la indústria va ser de l’1,2% en relació amb un any enrere (6.020 afiliacions). A la construcció van augmentar un 1,3% interanual, mentre que l’agricultura va registrar un increment del 0,3%, que representa 160 afiliacions més que un any enrere.