La venda de cotxes de segona mà creix un 2,6% a Girona

El mercat automobilístic gironí d’ocasió registra fins a 14.777 operacions aquest 2024

La fira Expocasió a Fornells de la Selva.

La fira Expocasió a Fornells de la Selva. / Marc Martí

Joel Lozano

Joel Lozano

El mercat automobilístic gironí tanca els primers cinc mesos de l’any amb 14.777 operacions de compravenda de turismes de segona mà, un 2,6% més que l’any passat i un 8,9% més que entre gener i maig del 2022, segons dades de la consultora MSI per a les patronals del sector Ganvam i Faconauto.

Tanmateix, si ens centrem en les operacions de vehicles de segona mà a Girona al maig aquestes baixen respecte a l’any passat. La demarcació registra 2.986 operacions de compravenda, un 5% menys que al 2023.

A Catalunya, el mercat automobilístic de segona mà registra millors dades que a Girona. Les vendes de turismes i tot terrenys al mercat d’ocasió pugen un 2% durant el mes de maig. Una pujada que va tancar el mercat amb un total de 25.063 unitats. D’aquesta manera i, des de començament d’any, el mercat de segona mà català acumula un increment del 8,1%, fins a situar-se a les 119.161 unitats.

Entre un i tres anys

Pel que fa al còmput estatal, les vendes de turismes i tot terrenys d’entre un i tres anys creixen un 55,5% maig, segons informen les patronals. Aquesta tirada dels seminous impulsa les operacions amb turismes usats un 6,2% al tancament del mes passat, amb un total de 181.695 unitats. D’aquesta manera, des de començament d’any el mercat de segona mà acumula una pujada del 10%, fins a situar-se a les 856.950 unitats.

D’aquesta manera, l’entrada en vigor de la General Safety Regulation de la Unió Europea, per la qual tots els vehicles nous venuts a partir del juliol han d’incorporar sistemes avançats d’assistència a la conducció, «impulsa la renovació de les gammes i genera una interessant oferta de models emmarcats a l’anterior regulació a què els distribuïdors donen sortida a preus assequibles», expliquen en un comunicat.

N’és una prova que aquests seminous van passar de les 11.127 unitats el maig de l’any passat a les 17.305 registrades durant el mes passat, representant el 9,5% del mercat. D’aquesta manera, els usats entre un i tres anys són els que acumulen el percentatge més elevat de creixement des de començament d’exercici, amb una pujada de gairebé el 40% fins al maig.

Elèctrics i híbrids, a l’alça

Pel que fa al tipus de combustible les operacions amb vehicles usats dièsel -que representen el 53,6% de les operacions fins a maig- pugen un 4,8% des de començament d’any. Els de gasolina, per la seva banda, augmenten un 10% des de començament d’any, amb un total de 316.690 unitats venudes.

Si ens centrem en les operacions amb turismes elèctrics purs de segona mà, aquestes es mantenen a l’alça, amb un augment del 58,7% respecte al mateix període de l’any anterior, fins a situar-se a les 6.976 unitats venudes, fet que suposa el 0,8% del mercat total. 

A més, les vendes d’híbrids endollables d’ocasió s’enfilen un 82%, fins a comptabilitzar un total d’11.381 unitats des de començament d’any.