Transgourmet preveu superar els 1.000 supermercats franquiciats abans del 2030
La companyia espera créixer més d'un 2% i arribar als 1.350 milions de facturació el 2025

Les fotos de la seu de Transgourmet Ibèrica de Vilamalla / Marc Martí

L'empresa Transgourmet Ibèrica, amb seu a Vilamalla, vol continuar augmentat la seva presència arreu de l'Estat. La companyia preveu mantenir el ritme actual d'obertura de supermercats franquiciats, uns 60 cada any, un xifra que faria que la firma superés els 1.000 establiments abans del 2030. "El supermercat de proximitat no té sostre", ha assegurat el director general, Lluís Labariu.
Actualment, la companyia té més 700 supermercats franquiciats -570 amb les marques de Suma i Spar i gairebé 200 amb l'ensenya Proxim- a més de cinc plataformes de distribució, 70 centres de 'cash&carry', 28 benzineres i 2.600 supermercats independents. "Els hipermercats poder arribar a tenir un problema de futur. Anar a comprar per tot el mes i omplir la nevera ja no és habitual. Estem començant a comprar per moments de consum. El rebost real és el supermercat del costat de casa", afirma Labariu.
Més de 1.300 milions
En plena celebració del seu centenari, les perspectives econòmiques de la companyia són bones. Transgourmet Ibèrica va tancar el 2024 amb una facturació de 1.220 milions d'euros i 24,3 milions de benefici net, unes xifres que espera millorar aquest exercici. El director general pronostica un creixement d'entre un 2 i 3% per aquest 2025 i arribar als 1.350 milions d'euros de facturació.

El director general de Transgourmet Ibérica, Lluís Labariu. / ACN
Tanmateix, Lluís Labariu admet que els primers mesos de l'any no han estat bons per a l'empresa. La climatologia ha tingut un impacte directe en la caiguda de les vendes a l'hostaleria. "Ha anat molt bé perquè hem omplert els pantans, però en el negoci de l'hostaleria té un pes molt important les terrasses i això s'ha notat", ha afirmat Labariu. No obstant això, la dinàmica ha canviat en les últimes setmanes i des de la companyia són optimistes. "Serà un bon any, no serà extraordinari, però serà un bon any", ha assegurat el director general.
Inversions
Enguany la companyia calcula que es gastarà uns 70 milions d'euros en inversions, tenint en compte reformes de les seves instal·lacions i alguns moviments importants que ha realitzat la firma. D'una banda, Transgourmet ha posat en marxa amb Nudisco una empresa participada al 50% (Nuditrans) per ampliar la seva presència a la zona del País Valencià i Albacete. A més, l'empresa està pendent del vistiplau del Tribunal de la Competència perquè els avali la compra del grup de distribució mallorquí Moyà Saus.
Lluís Labariu ha avançat que "és possible que, abans d'acabar l'any, puguem fer alguna altra adquisició". Tot i això, el director general de la companyia ha afirmat que "no volem créixer inorgànicament". Segons Labariu, només hi haurà adquisicions de companyies "sempre que hi hagi una oportunitat amb un model que funcioni bé".
Intel·ligència artificial
Entre les novetats que es planteja la firma també està la implementació de la intel·ligència artificial. Actualment, Transgourmet no utilitza la IA generativa, però no descarta començar a integrar-la "abans que s'acabi l'any".
L'objectiu de la companyia és fer servir aquesta tecnologia per oferir propostes més personalitzades als seus clients aprofitant que tenen informació sobre els hàbits de consum. Tot i això, l'empresa sí que fa ús d'altres tecnologies en el seu dia a dia. Els operaris fan servir un sistema que els avisa a través d'uns auriculars sobre els moviments d'existències que han de fer en funció de la demanda i la disponibilitat.
Canvi de model
Més enllà de les inversions previstes per aquest exercici, Transgourmet Ibèrica ha realitzat un significatiu canvi en el seu model en els últims anys. "El nostre model estava esgotat", admet Labariu. De fet, la companyia va veure com el seu benefici operatiu no deixava de baixar entre 2016 i 2019. La firma, però, ha aconseguit revertir la situació i el seu benefici abans d'impostos s'ha multiplicat per quatre en cinc anys passant dels 10 milions d'euros del 2019 als 40 del 2024.
El director general, Lluís Labairu, ha explicat que la companyia ha redirigit una part important de la seva activitat cap al canal de l’hostaleria després de constatar que el model basat en la venda a economats i autoserveis "estava esgotat" a causa de la verticalització del comerç detallista i la concentració de propietats en poques empreses. Segons Labairu, aquesta decisió respon al fet que el 80% dels establiments d’hostaleria espanyols continuen en mans de famílies, un segment molt fragmentat amb recorregut per a la seva oferta.
El nou enfocament ha implicat una inversió entre el 2019 i el 2024 de gairebé 300 milions d'euros. La companyia ha incorporat d’un miler de professionals, entre els quals 46 teleoperadors especialitzats en atenció remota i 371 comercials dedicats a visitar "local per local" bars, restaurants i hotels per presentar el catàleg de productes de la firma. A més, l’empresa ha comprat 315 camions en els darrers tres anys.
Hereva de Miquel Alimentació
Transgourmet, propietat d’un grup suís, és l’hereva de Miquel Alimentació, fundada a Figueres l’any 1925. La família Miquel Ballart va vendre la companyia al grup xinès Bright Food l’any 2015 en una operació que, fonts periodístiques, van situar en 110 milions d’euros. Cinc anys després, entre finals del 2020 i principis del 2021, va passar a mans del grup suís Transgourmet (la segona empresa de distribució majorista d'Europa que, al seu torn, pertany al grup Coop).
Al polígon de Vilamalla tenen els serveis centrals de la companyia i la plataforma de distribució més gran, amb 48.600 metres quadrats. De fet, dels seus 2.700 treballadors, uns 500 treballen a la seu de l'Alt Empordà.
El director general ha destacat que tenen previst "un creixement important" a les comarques gironines. "És una zona turística molt potent i el territori on tenim més coneixement", assegura el director general de l'empresa.
- Hisenda ja vigila els diners que s'entreguen de pares a fills: aquest és el límit per a no ser investigat
- Els catalans em repugnen': Una argentina que viu a Catalunya encén les xarxes amb aquestes opinions
- La Generalitat adjudica per 48.000 euros un local comercial de l'herència dels germans Anlló de Sant Feliu de Guíxols
- Aquests són els noms preferits per als nadons gironins
- La Policia Municipal d'Olot enxampa dues persones que feien trampes als exàmens del permís de conduir
- Albert Tarrats deixa la gerència de la Clínica Girona després de menys de dos anys al càrrec
- Antifrau detecta irregularitats en nomenaments i plusos salarials a directius a Nora
- Els pagesos de Rocacorba amenacen amb una mobilització 'que no agradarà a ningú' si no es posa fi a la plaga de senglars