O.Puig/J. Sáez, Girona

Les irregularitats detectades fa uns mesos per Caixa Girona en la concessió de préstecs a la seva oficina de Malgrat de Mar han acabat amb la desarticulació d'una suposada banda que hauria estafat uns cinc milions d'euros a l'entitat d'estalvis gironina. Els Mossos d'Esquadra han detingut un total de 12 persones, entre elles l'exdirector la sucursal, Joaquim Mercader Solà, que fins fa uns mesos també era membre del consell d'administració de la caixa en representació de CCOO. A banda de Mercader, també s'ha detingut la sotsdirectora de l'oficina de Malgrat, Maria del Mar Rodríguez. La Policia manté que tots dos actuaven en connivència amb una xarxa, el cap visible de la qual era Antonio Luis Aguilera Sánchez, de 30 anys i veí de Mataró. Aquest, juntament amb Pedro Martínez Bruno, de 39 anys i veí de Palafolls, són els únics arrestats que han ingressat a la presó després de declarar davant la jutgessa. La resta va quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigació es va iniciar a mitjans del mes d'octubre de l'any passat, després que els departaments d'Auditoria Interna i de Seguretat de Caixa Girona haguessin detectat i denunciat la concessió irregular de diversos préstecs hipotecaris i personals des de l'oficina que aquesta entitat té a Malgrat de Mar. Els fets s'haurien produït majoritàriament durant el segon trimestre de l'any.

Segons els Mossos, el grup responsable d'aquestes operacions fraudulentes es dedicava a demanar préstecs hipotecaris, pòlisses de crèdit i línies de descomptes d'efectes comercials mitjançant l'engany, la interposició de testaferros, la falsificació documental i la compravenda fraudulenta d'una propietat amb la presumpta connivència del director de l'oficina.

En el cas investigat, els presumptes implicats en la trama van tramitar fins a 18 operacions, totes amb la mateixa oficina, la majoria préstecs amb garantia hipotecària. Així, el modus operandi consistia a comprar una finca al seu propietari legítim, a un preu de mercat, mitjançant una hipoteca sol·licitada a l'entitat bancària víctima de l'estafa. Pràcticament el mateix dia, el comprador tornava a vendre l'immoble, aquest cop a un altre membre de la mateixa organització, per un preu molt superior. Aquest últim demanava una nova hipoteca a la mateixa oficina que cancel·lava la del primer comprador.

Entre les dues operacions, al ser la revenda per un preu molt superior al de mercat, es generaven uns guanys que de vegades podien ser del 400%.

Indigents com a testaferros

Aquesta diferència entre el preu de compra i el de venda quedava ingressada en el compte corrent de l'intermediari (la persona que comprava en primera instància i venia a continuació), i era retirada en metàl·lic o desviada a comptes ?corrents en paradisos fiscals als caps de l'organització abans que l'entitat bancària pogués detectar que l'últim comprador no abonaria les quotes mensuals i seria impossible exigir-li res perquè en la majoria de casos es tractava de rodamons insolvents que havien captat i utilitzat com a testaferros a canvi de 1.000 euros.

Per aconseguir el finançament, la banda falsificava les taxacions de les finques, les nòmines, les declaracions de l'IRPF i de l'impost de societats d'empreses mercantils que de vegades feien participar en l'operació i que no podien ser investigades perquè eren de creació recent. De fet, per als casos en què demanaven crèdits personals o línies de descompte d'efectes comercials, simplement feien servir aquesta documentació, lògicament amb la connivència també del director de l'oficina, que era qui hi donava el vistiplau. En aquests casos, però, els guanys eren molt inferiors.

Es calcula que l'estafa realitzada per l'organització a Caixa Girona arriba gairebé als 5 milions d'euros. A més, no es descarta que aquest grup hagi fet operacions similars en altres entitats bancàries.

La investigació l'ha dirigit la titular del Jutjat d'Instrucció d'Arenys de Mar, que va autoritzar el dia 16 de gener 5 entrades i registres (en pisos de Barcelona, Mataró i Palafolls i en 2 empreses d'aquestes dues últimes localitats), on es van practicar les detencions. A banda dels responsables de l'oficina i dels dos empresonats, la resta de detinguts són Juan ES, de 65 anys, veí de Barcelona, Jordi ET, de 47 anys, veí de Barcelona, David DT, de 23 anys, veí de Barcelona, Sergi SP, de 33 anys, veí de Barcelona, Fernando DM, de 26 anys, veí de Barcelona, Òscar MC, de 31 anys, veí de Barcelona, Luis David PC, de 22 anys, amb domicili desconegut, i Sandra Escribano Vergara, de 29 anys, veïna de Mataró.

Alguns dels detinguts compten amb antecedents per delictes d'estafa. Per exemple, el prsumpte cap de la banda, Antonio Luis Aguilera, va ser condemnat l'any 2006 a un any de presó i a l'embargament dels seus béns i comptes.

Segons l'auditoria interna de Caixa Girona, Aguilera era l'interlocutor entre diverses empreses beneficiàries dels préstecs irregulars atorgats des de Malgrat. Entre aquestes companyies hi havia Míster Mat, de la qual és administrador un altre des detinguts, Pedro Martínez Bruno. Sobre aquesta empresa, beneficiària de préstecs milionaris, pesen diverses ordres d'embargament de la Seguretat Social.

Segons la investigació de l'entitat d'estalvis, els crèdits concedits des de Malgrat es basaven en taxacions alterades irregularment i per a la compra de finques situades lluny del control de l'entitat, en ciutats com Marbella, Madrid, Granada o Càceres.

Entre les operacions irregulars, destaca la compra d'una finca de Trujillo (Extremadura). En l'informe d'aprovació del préstec s'hi fa constar un valor de 640.000 euros, quan en realitat, segons la societat de taxació Tinsa, és de poc més de 83.000. Una situació similar es dóna amb una propietat de Granada, valorada a l'hora de concedir el prétec en 348.000 euros quan la seva taxació real és de només 46.000 euros.

L'operació policial continua oberta i no es descarten més detencions. Així mateix, la Policia investiga si la mateixa banda ha pogut estafar altres entitats financeres.