El malbaratament d'aliments a les escoles s'ha reduït en un 70% gràcies al programa «Pesa i pensa», creat amb la finalitat de conscienciar els alumnes sobre el consum d'aliments i que, en cinc anys, s'han implantat a trenta-una escoles durant el temps de migdia.

El projecte es va posar en marxa l'any 2004 a cinc escoles catalanes i, des de llavors, s'ha anat estenent fins a una trentena de centres d'educació infantil primària; de manera que, fins ara, ha arribat a més de 4.000 nens i nenes -segons van informar els promotors de la iniciativa.

Aquest programa pedagògic ha comptat amb la implicació de la direcció de les escoles, les associacions de mares i pares d'alumnes i empreses especialitzades en la gestió de menjadors escolars. La novetat és que, al llarg d'aquest curs escolar, es preveu que s'introdueixi també en cases de colònies.

La metodologia del projecte fa que els infants es coresponsabilitzin de decisions com ara la necessitat de repetir un plat sencer o bé d'agafar més pa o més fruita.

L'equip pedagògic que va posar en marxa el programa «Pesa i pensa» considera que les experiències viscudes pels escolars «en primera persona, quan tenen autonomia de decisió, són una eina d'aprenentatge eficaç i perdurable en el temps que els ajuda a tenir un consum crític dels aliments».

Aquesta activitat, que vol ensenyar a menjar millor, és una de les 133 iniciatives del Pla de Prevenció de Malbaratament Alimentari 2019-2020 articulat pel Departament de Territori de la Generalitat. Divendres, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va presentar el pla, que part d'un model de governança compartida amb la implicació de 47 organitzacions catalanes.