L'institut Santa Eugènia i l'Ajuntament de Girona han convocat la primera edició del Premi de projectes didàctics Jordi Vilamitjana, amb el doble objectiu d'homenatjar el professor i periodista Jordi Vilamitjana i Pujol (Girona 1957- 2014) i promoure la llengua i la literatura catalanes.

El premi s'atorgarà al projecte escolar d'un centre de la ciutat, públic o privat, o al treball d'un grup classe amb el seu professor, que destaqui per ser original, modern, innovador i creatiu. Les bases del concurs -que es poden consultar íntegrament al web de l'institut Santa Eugènia- estableixen que aquest projecte s'hagi desenvolupat entre els anys 2016 i 2019, en qualsevol format i suport.

El guardó, que vol reconèixer i potenciar experiències educatives innovadores tant des del punt de vista pedagògic com metodològic, que tinguin un plantejament original i siguin fàcilment aplicables en altres centres, està dotat amb 1.000 euros en material que el guanyador o guanyadors escolliran lliurement.

El termini per presentar treballs es tancarà el 15 de maig del 2019 i l'entrega de premis es realitzarà al juny, coincidint amb l'acabament del curs escolar.

L'institut convocant remarca que el Premi Vilamitjana valora la concepció, el desenvolupament i l'aplicació d'una proposta didàctica relacionada a qualsevol nivell escolar, àrea d'aprenentatge o àmbit de coneixement que contribueix al coneixement i a la difusió de la llengua i la literatura catalanes; a més de fomentar-les com una expressió de pensament, de comprensió del món i de comunicació. També es reconeix el treball comunitari en xarxa i la continuïtat de l'experiència en cursos successius.

Els treballs presentats han de ser inèdits i escrits en català. El jurat estarà format per professionals de l'àmbit docent relacionat amb les llengües i amb la utilització pedagògica de les TIC.

Educació i periodisme

Jordi Vilamitjana era llicenciat en Filologia Hispànica i Catalana, va exercir la docència durant més de trenta anys en tots els nivells educatius -primària, secundària, universitat i adults- a Banyoles, Olot i Girona. El centre va destacar que va ser professor titular de llengua i literatura catalanes a ESO i Batxillerat a l'institut Santa Eugènia durant bona part de la seva activitat docent i que la seva mort va deixar una forta empremta entre la comunitat educativa. En l'àmbit periodístic, Vilamitjana era col·laborador de Diari de Girona des del 1994, amb articles d'opinió i reportatges. També va ser coordinador de la revista sindical 35 Hores entre 1985 i 1994. El premi Manuel Bonmatí, atorgat pel Rotary Club, el va guardonar dues vegades amb textos sobre la ciutat de Girona, el 1995 i el 2013. A més, és autor de diversos llibres sobre la societat gironina.