Més del 90% dels alumnes que fan un cicle formatiu de fabricació mecànica en centres gironins troben feina després d'acabar els estudis. Es tracta d'una de les xifres més altes d'inserció laboral. De fet, la resta no treballen, però segueixen estudiant i un informe mostra que no n'hi ha cap que busqui feina i no en trobi.

El director dels serveis territorials d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, va considerar que «segurament les empreses necessiten més gent» i va animar els joves a dirigir-se a aquesta branca professional. Fonalleras va remarcar que més del 50% dels estudiants de cicles formatius

En el cas dels alumnes de tèxtil, confecció i pells, més d'un 70% treballa i la resta segueix formant-se. Fonalleras va destacar la importància d'aquestes dues famílies professionals en què no hi ha joves buscant feina. El representant d'Educació a Girona va afirmar que això vol dir que «segurament les empreses necessiten més gent d'aquest àmbit». Fonalleras va posar l'accent en la fabricació mecànica, ja que és un «sector important» a Girona.

Per contra, el grau d'inserció laboral és inferior a les indústries alimentàries i al sector d'energia i aigua. Malgrat tot, el nombre de joves que busquen feina després d'acabar els estudis en aquests àmbits no arriba al 15%. La resta compten amb un contracte laboral o aposten per seguir estudiant.

Resultats generals

De fet, Fonalleras va dir que més de la meitat dels estudiants que cursen formació professional troba feina; concretament, un 38,17% treballa en el seu sector i un 14,04% treballa mentre segueix estudiant. Per altra banda, un 38,85% dels alumnes decideixen fer altres altres cursos i només un 8,95% dels joves busquen feina.

El nombre de persones que no tenen feina quan acaben els estudis de formació professional ha disminuït considerablement des del 2015. El 2012 hi havia un 17,78% dels estudiants que no tenien feina i entre el 2013 i el 2015 aquesta xifra es va estabilitzar per sobre del 15%. Els anys següents ha anat baixant progressivament, fins al 8,95% actual.

Segons un estudi que realitza la Generalitat i la Cambra de Comerç de Girona, s'ha detectat que han pujat els sous dels treballadors amb estudis d'FP. Ara, un 9,98% dels recent graduats en un cicle de grau superior cobra més de 1.500 euros nets al mes; una xifra que ha crescut un 7,77% respecte l'any passat. La situació és lleugerament diferent per als estudiants de grau mitjà, on només un 4,01% cobra més de 1.500 euros a la seva feina després d'acabar els estudis. La majoria dels sous, però, es queden entre els 900 i els 1.200 euros nets mensuals.

De tota manera, l'increment dels salaris demostra que «hi ha més empreses que busquen aquests perfils», segons el vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega. Per aquest motiu, els empresaris aposten per donar «feines de més qualitat» als estudiants d'ensenyaments professionals.

D'altra banda, Fàbrega va afirmar que encara «predominen els clixés socials» entre homes i dones a l'hora de triar un sector professional, ja que ells aposten més per sectors tecnològics i mecànics o industrials i elles per serveis a la comunitat o el món sanitari. Per Fàbrega, aquesta situació «no té cap sentit» i va demanar «un canvi» per aconseguir igualtat de gènere en totes les professions. Segons el vicepresident de la Cambra, això facilitaria que algunes dones trobessin feina més ràpidament, perquè el sector tecnològic i industrial és on hi ha més demanda d'ocupació.

Fàbrega també va fer una crida al Departament d'Educació per incrementar el nombre d'estudis «amb perfil tecnològic» a Girona. Segons el vicepresident, l'estudi demostra que el mercat laboral necessita més professionals formats en aquest àmbit i cal que la Generalitat aposti per aquesta formació.

De la mateixa manera, des de la Cambra de Comerç van demanar al govern català que augmenti els estudis de formació dual, en els quals l'alumnat pot fer pràctiques en empreses.