"Té menjador? I aula d'acollida per deixar al nen a primera hora quan me'n vaig a treballar? Fins a quina hora poden quedar-se? Hi ha activitats extraescolars fins a dos quarts de la tarda... Genial!
Són moltes les preguntes que es fan els pares a l'hora de triar centre educatiu per als fills. No n'hi ha prou amb què el col·legi sigui prop de casa. Que també. Però les famílies van més enllà i necessiten tenir-ho tot lligat i ben lligat. Els horaris i els ritmes de vida són els que són i en moltes cases la coordinació d'horaris entre pares, fills, avis i, en la seva absència, un cuidador o cuidadora (o diverses figures alternades) suposa un autèntic trencaclosques.
Aquest és el calendari de matriculació fet públic per la Generalitat:
La preinscripció és el procés per demanar plaça en un centre educatiu. La matrícula és el procés per confirmar la inscripció al centre un cop s'hi ha obtingut plaça. Per tant, la preinscripció no és vàlida a efectes de matrícula si aquesta no es fa efectiva al centre en el termini corresponent.
Una de les novetats d'aquest any a Catalunya és que, els ensenyaments postobligatoris s'amplia la preinscripció electrònica que es podrà realitzar per a tots els cicles de formació professional, tant de grau mitjà com superior, i per a batxillerat
Per obtenir més informació, es pot consultar el web de la Generalitat.
Com a referència, aquesta és l'evolució de la distribució de l'alumnat a Catalunya a P3 i l'ESO
Centres educatius consultats, amb experiència en jornades de portes obertes per a famílies i acostumats a atendre trucades telefòniques, coincideixen que la majoria de les qüestions se centren en les possibilitats de conciliar vida laboral, familiar i escolar. Potser sigui el més urgent per poder organitzar el dia a dia de tots els membres de la unitat familiar.
Començant per l'anomenada aula matinal o d'acollida, que permet entrar als petits a l'escola a les 8 del matí, abans que comenci la classe (normalment a les 9). Continuant amb el menjador, si hi ha possibilitat que el nen o nena mengi al centre. I seguint amb les activitats extraescolars a les tardes (que es poden allargar fins a dos quarts de set o les set), normalment organitzades per les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes.
No tot és quadrar horaris. "Cada vegada més pares que pregunten sobre el model pedagògic del centre, o de quina manera s'educa quan es treballa per projectes" comenta el director d'una escola.
És freqüent que els pares preguntin si a la nostra escola som de posar deures als nens, comenta la directora d'un centre educatiu. Aquest és un debat que en els últims anys ha proliferat i que molts pares volen debatre amb els responsables de les escoles.
Aquesta és una pregunta freqüent en aquelles famílies amb nens que inicien l'etapa escolar amb tres anys. Tant en col·legis concertats com en públics apareix aquesta qüestió. Què passa si el nen necessita un canvi de bolquer durant la jornada escolar?
Molts vénen de la llar d'infants. Comencen en un col·legi, amb 25 nens per aula. El canvi és gran, com indiquen les pròpies mestres. "I hi ha nens que comencen amb dos anys i escaig, es nota més", afegeixen. Si bé no és tasca dels docents, cada centre intenta solucionar-ho de la forma més còmoda per claustre i pares.
Hi ha preguntes de les famílies que sorprenen al claustre. Aquesta és una d'elles.
"Em van preguntar com gestionem els conflictes", expliqua una directora. No és molt habitual però sí que hi ha pares molt preocupats i conscienciats amb els temes d'assetjament escolar. Programes de mediació de l'alumnat, pràctiques antibullying són molt ben rebudes per les famílies.
Un altre dubte molt comú és sobre el període d'adaptació: els primers dies del nen o nena al centre educatiu. Normalment a l'inici de curs, i durant una setmana o deu dies, els nous alumnes van incrementant progressivament el nombre d'hores que passen a l'escola.
Són dels serveis més demandats per les famílies. Molts menjadors estan gestionat per les AMPES, actualment en conflicte pel model que vol implantar la Generalitat. Pel que fa al transport escolar públic, sovint està en mans dels Consells Comarcals.