La Universitat de Girona donarà una oportunitat a estudiants a punt d’acabar batxillerat, aquest dimecres 3 d'abril, perquè defensin els seus treballs de recerca en una convenció científica, simulada però amb les mateixes característiques que una de real. Es tracta del setè Congrés de recerca d’alumnes de centres de secundària (CRACS), per al qual s’han seleccionat 25 noies i nois de 34 candidatures.

Un tribunal amb persones expertes escollirà dotze guanyadors, després d’escoltar tots els joves en una trobada que es realitzarà a la Facultat de Dret entre les 3 i les 7 de la tarda.

En les sol·licituds, l’alumnat va haver de resumir el contingut de les seves investigacions en un vídeo de dos minuts. Aquests muntatges es poden veure al canal de YouTube de la UdG, on ja han superat les 32.000 visualitzacions i més de 6.000 indicacions de «m’agrada».

Els 25 seleccionats estudien en centres de secundària d’Arbúcies, Banyoles, Celrà, Figueres, Girona, la Bisbal d’Empordà -aquest és el que té més treballs classificats, motiu pels qual rebrà una menció específica-, Palafrugell, Palamós, Roses i Torroella de Montgrí.

Aquest dimecres, tots ells defensaran els seus treballs i respondran les preguntes d’un tribunal format per investigadors de diferents àmbits de recerca de la UdG: Sílvia Simon, Olga del Rio, Gemma Ubasart, Joaquim Meléndez i Teresa Puig; a més del coordinador general del Consell d’Estudiants de la UdG, Isaac Coronas; la coordinadora del Cracs i representant de l’Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals de la Universitat, Núria Ayguadé; i Pere Urra, en nom del Departament d’Educació de la Generalitat.

Els premis

El guardó principal del congrés és el Premi CRACS 2019, que reconeix l’originalitat i la metodologia de la recerca, la capacitat de síntesi, el rigor acadèmic, l’estructuració del treball, l’adequació de les fonts d’informació, i la innovació i la creativitat del vídeo. El premi està dotat amb 1.500 euros que, com la resta de guardons -valorats en 500 euros-, es descomptaran de la matrícula de qualsevol estudi impartit a la UdG el curs 2019-2020.

El CRACS també concedirà els premis a la Millor defensa, Millor recerca de l’àmbit científic, Millor recerca de l’àmbit humanístic, Millor recerca de l’àmbit de la salut, Millor recerca de l’àmbit social, Millor recerca de l’àmbit tecnològic (patrocinat per Aenteg), al Vídeo més creatiu, al Compromís social i a l’emprenedoria. A més, s’atorgarà el Premi del públic al vídeo que aconsegueixi més «m’agrada» a YouTube.