Els contes infantils són una gran eina per fomentar l'esperit crític d'infants i joves i, per això, «alguns s'han reinterpretat», va explicar la doctora en Pedagogia i escriptora de literatura infantil Concepción Torres.

Torres va subratllar que el conte «aporta molts missatges cívics», en els quals la imaginació «juga un paper essencial» i, per aquest motiu, «en ocasions és necessari reinterpretar». Entre els missatge que llancen els contes, l'autora en va citar alguns, com ara que «els pares sempre tenen pressa, que de vegades tenim por de la foscor, que nens i nenes som iguals, que hem de menjar de tot, que abans de dir una cosa l'hem d'investigar bé, que ens agraden les abraçades o que podem ser feliços amb el que tenim al voltant».

Els missatges, els valors i les actituds que transmeten els personatges dels contes «són clau» perquè «ajuden als més joves a trobar-se a si mateixos» i «s'han d'avaluar», va dir Torres. Tant dels personatges com de la resolució dels conflictes que van apareixent al llarg de la trama «s'aprenen comportaments», va afegir la pedagoga.

La importància d'obrir la ment

Des del seu punt de vista, el valor positiu dels contes «depèn de com s'expliquin», va afirmar Concepción Torres, qui va afegir que «es poden fer deu interpretacions diferents dels contes i l'important és obrir la ment a diverses possibilitats».