El Moviment de Renovació Pedagògica (MRP retent un homenatge als mestres de la República, la setmana passada, amb l'acte Freinet: ahir i avui a l'escola de Montjuïc, de Girona, al qual van assistir una quarantena d'educadors.

El catedràtic emèrit de Pedagogia de la UdG Món Marquès va presentar l'acte llençant una qüestió que va anar planant al llarg de tota la tarda: «A on hauríem arribat amb la renovació pedagògica a Catalunya si no hagués estat pel brutal estroncament de la Guerra Civil?».

Més tard, el mestre Sebastià Gertrúdix i el documentalista Sergi Bernal van parlar del docent català Antoni Benaiges, que treballava a l'escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos) i el 1936 va ser afusellat per les tropes franquistes. Benaiges seguia la metodologia de Célestin Freinet, consistent a donar la iniciativa als infants.

La directora de l'escola Nabí de Barcelona, Núria Puig, i Xavier Alsina, de l'escola 9d4t de Quart, van explicar com duen a terme ara aquesta pedagogia a les seves respectives escoles i van coincidir que Freinet, més que una metodologia, és una filosofia de respecte profund a l'infant al qual dona la paraula.

L'escriptora Rosa Regàs, que de petita va ser alumna de Freinet, també va participar en la cloenda del curs de l'MRP de Girona.