La Federació d'Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS) defensa que el 97% de les persones sordes es comuniquen oralment, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i, per això, en una campanya engegada divendres amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes, defensen la «diversitat comunicativa» de les persones que tenen alguna discapacitat auditiva.

Amb el lema #EscoltaLaMevaVeu, la campanya vol trencar estereotips i donar a conèixer la realitat que els infants, joves i adults amb sordesa, gràcies als audiòfons i implants coclears, poden sentir-hi. Per això, asseguren que la major part d'aquestes persones han pogut adquirir un bon llenguatge oral i comunicar-se parlant.

Amb la campanya, infants, joves i adults volen fer visible que es comuniquen oralment i que aquesta situació els dona plena autonomia personal en la vida social, acadèmica i laboral.

Des de l'ACAPPS es reclama un sistema educatiu inclusiu que garanteixi a l'alumnat sord l'estimulació auditiva i la llengua oral com a llengua vehicular i d'aprenentatge, així com els mitjans de suport a la comunicació en llengua oral en igualtat de condicions que la resta de companys.

Suport econòmic

Segons el president de la Federació, Raimon Jané, majoritàriament les famílies escullen la llengua oral perquè consideren que, d'aquesta manera, els fills seran més autònoms i tindran millor accés a la formació i inclusió social i laboral.

Per això, demanen suport econòmic per a les persones que necessiten audiòfons, bucles magnètics, implants coclears o altres suports tecnològics.

Segons les dades del Departament d'Educació de la Generalitat, hi ha 2.118 alumnes al sistema que tenen discapacitat auditiva i, d'aquests, el 91,3% està escolaritzat en modalitat de llengua oral i el 8,7% restant, en escoles bilingues. El 95% dels pares i les mares de fills amb sordesa són oients i, per tant, la llengua materna és oral.

Pel que fa als estudiants universitaris, des de les Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes es treballa per a una universitat accessible a l'alumnat amb sordesa. Les darreres dades marquen que durant el curs 2017-2018 hi havia matriculats prop d'un centenar d'estudiants sords amb certificat de discapacitat.